Hackeři se shodili. A Petra Kvitová je čistá! říká Jan Chlumský z Antidopingového výboru ČR

Hackeři zaútočili na Světovou antidopingovou agenturu (WADA) a zveřejnili zdravotní dokumentaci významných světových sportovců. Útok hackerů neschvaluje Jan Chlumský, vedoucí úseku kontrol z českého Antidopingového výboru. „Je to politováníhodný a v podstatě kriminální čin,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Co se týče údajů, které hackeři zveřejnili, tak ty podle něj zdaleka šokující nejsou. „Běžná praxe antidopingových organizací je, že se sportovcům, kteří mají nějaký zdravotní handicap, a doloží to věrohodně, umožní používat i zakázané látky,“ vysvětluje.

Na seznamu se objevila i česká teniska Petra Kvitová, ta ale podle něj neudělala nic špatně. „Správně tehdy zažádala o terapeutickou výjimku, doložila to náležitými lékařskými doklady, terapeutická výjimka se jí udělila,“ říká s tím, že se jednalo o látku, která je antiastmatickým lékem v inhalační formě.


Pokud není alternativní léčba bez zakázaných látek, tak musí sportovec zažádat náležitý antidopingový výbor, pokud jsou to světové hvězdy, tak musí zažádat příslušnou mezinárodní federaci. Ta jim udělí výjimku. JAN CHLUMSKÝ

Hackeři se tak podle něj shodili. „Neukazuje to ani na náznak jakéhokoliv dopování,“ upozorňuje. Potvrzuje také, že Petra Kvitová je čistá. O něco závažnější podle něj byla situace u sester Williamsových, které používaly látky, takzvané glukokortikosteroidy, a zakázané látky typu narkotik. „V době, kdy byly zraněné, jim povolily léčbu. Tyto zakázané látky jsou zakázané pouze při soutěži,“ dodává.

Terapeutický výjimky jsou tady proto, aby těm sportovcům, kteří mají určitý zdravotní handicap, dorovnaly startovní pozici na úroveň těch, kteří jsou zdraví. „U zdravých jedinců by to mohl být náznak dopingu,“ říká s tím, že když je doloženo, že nemoc má, a dá se nějaká terapeutická dávka, tak to takovou výhodu neudělá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio