Kauza Michaláková. Matka se odvolala proti odebrání rodičovských práv k synům

Eva Michaláková se bude dál v Norsku soudit o to, aby dostala zpět do péče své dva syny. Podala odvolání proti červnovému rozsudku, kterým ji norský soud zbavil rodičovských práv k oběma synům. Podrobnosti o odvolání zveřejnili právníci Evy Michalákové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Michaláková

Eva Michaláková | Foto: Filip Jandourek

Právníci v odvolání poukazují na to, že sociální úřad Michalákovou dále označuje za někoho, kdo zneužíval své děti. Vadí jim ale také nekritičnosti soudu k pěstounským rodinám či nedostatečném prověření údajně lživých tvrzení sociálních úředníků.

Vymezují se rovněž vůči tomu, že soud Češce vyčetl, že celý případ medializovala.

„Je nepřípustné, aby matka byla trestána za medializaci případu odebráním rodičovských práv a zákazem kontaktu s dětmi, zvlášť když šlo o zoufalou obranu proti nespravedlivému postupu a lžím norského Barnevernu. Jednání, které jí bylo podsouváno, se navíc nedopustila. Namísto toho přišla o rodinu, děti byly rozděleny a izolovány a je jim odpírán kontakt i se širší rodinou,“ uvedla k odvolání advokátka Dora Boková.

Na obranu Michalákové kromě právníků vystupuje i poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková. „Ráda bych apelovala na českou vládu, aby trvala na umožnění styku dětí s prarodiči. Tomu nebrání ani aktuální rozhodnutí okresního soudu a navíc, pokud je mi známo, samotný Barnevern jak kafemlejnek opakuje, že děti měly blízký vztah k dědečkovi,“ uvedla Chalánková.

V podrobnostech k odvolání právníci uvádějí, že vyčerpání všech možných opravných prostředků v Norsku si dala česká vláda jako podmínku pro další pomoc rodině.

A vláda prý také přislíbila připojit se ke stížnosti Evy Michalákové k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, kde podle nich případ zřejmě skončí.

„S ohledem na to bylo naší snahou akcentovat mezinárodněprávní závazky Norska zejména z pohledu Evropské úmluvy o lidských právech a k ní se vztahující judikatury štrasburského soudu, kterou Norsko zjevně a opakovaně ignoruje,“ uvedl právník Michalákové Pavel Hasenkopf.

Dnes jedenáctiletého Denise a sedmiletého Davida odebrala norská sociální služba Barnevernet rodičům před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání.

Podezření se nepotvrdilo, soud však tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme