Teroristé se v Česku pokoušeli nakoupit outdoorové vybavení do bojů

Lidé napojení na teroristické skupiny se pokoušeli v České republice nakoupit pro místa bojů outdoorové vybavení. V tuzemsku se také léčil člověk, který byl v bojích postřelen. Na mezinárodní konferenci o problematice ochrany takzvaných měkkých cílů to ve čtvrtek řekl ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Michal Mazánek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turistické boty

Turistické boty | Foto: Fotobanka Pixabay, PIRO4D

Bezpečnostní složky dále zaznamenaly jednotlivé případy zneužití českého azylového systému osobami podezřelými z terorismu a průjezd teroristických bojovníků přes české území.

Jiří Dreksler ze sekce terorismu a extremismu Národní centrály proti organizovanému zločinu řekl, že v případě nákupu outdoorového vybavení šlo o zboží za řádově desítky tisíc korun a od jednoho druhu o desítky kusů. O nákup se pokoušeli jednotlivci nebo malé skupiny.

Zboží bylo určeno pro „klasická místa bojů", poznamenal. „Přímo jsme věděli, kam to vybavení mířilo a za jakým účelem tam mířilo."

Policisté podle něj nevědí, zda tito lidé takové zboží nakoupili i předtím, než bezpečnostní složky o nákupu získaly informace.

Střelné zranění z bojů doléčili v Česku

Ohledně člověka, který se v Česku léčil po zranění v místě bojů, Dreksler sdělil, že jde o utajovanou informaci.

„Nepromítli jsme ji v trestním řízení, poskytli jsme ji jen zahraničnímu partnerovi. Bylo to střelné zranění, které bylo na místě bojů provizorně zaléčeno a tady bylo doléčeno," uvedl. Při příjezdu do Česka podle něj dotyčný nebyl v ohrožení života.

Zpráva BIS: Sedm lidí odjelo z Česka podpořit Islámský stát. A nejvíce špionů má u nás Rusko a Čína

Číst článek

Bezpečnostní složky zaznamenaly i zneužití českých cestovních dokladů. Podle Drekslera jde o věčný problém, zneužívány jsou pasy většiny států Evropské unie. „Jsou padělané nebo pozměněné proto, aby ti lidé mohli přicestovat na území Evropské unie nebo v pohodě vycestovat," dodal.

Poslankyně bezpečnostního výboru Jana Černochová z ODS si myslí, že by se informacemi měly zabývat příslušné sněmovní komise.

„Výbor pro bezpečnost by se tím určitě rámcově zabývat mohl na nějakém neveřejném jednání, ale jinak tady existují při Poslanecké sněmovně stálé komise pro kontrolu, ať už to je vojenského zpravodajství, bezpečnostní informační služby,“ řekla.

„Určitě ty informace, které se jako poslanci můžeme dozvědět v nějakém neveřejném režimu, budeme chtít vědět,“ doplnila.

Mazánek: Česko by mohlo být zajímavým cílem útoku

Konferenci, která se zaměřila na ochranu takzvaných měkkých cílů, tedy míst, kde se shromažďuje velké množství lidí, před terorismem, uspořádalo ve čtvrtek ministerstvo vnitra.

Mazánek na ní řekl, že Česká republika může být spíše vnímána jako tranzitní země a místo získání logistické podpory pro subjekty, které jsou napojeny na terorismus.

Zároveň ale poznamenal, že kvůli své účasti v koalici bojující proti takzvanému Islámskému státu, kvůli členství v EU nebo v NATO nebo z důvodu své proizraelské a proamerické politiky by Česko mohlo být do budoucna i „zajímavým cílem útoku".

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD na konferenci zdůraznil potřebu ochrany měkkých cílů. Podotkl, že již několik týdnů funguje speciální linka, která pomáhá pořadatelům velkých akcí nebo třeba majitelům nákupních center chystat opatření proti případným útokům. Řekl také, že policie zintenzivní cvičení, která se zaměřují na teroristické hrozby, například na útok šíleného střelce.

‚Mezery ve sdílení informací'

Na konferenci vystoupilo několik řečníků z USA nebo z Izraele. Zazněla například kritika vzájemného sdílení informací. Podle jednoho z vystoupivších například v Bruselu jednotlivé bezpečnostní složky přiznávají, že v této oblasti mají stále mezery a informace si předávají nedostatečně.

„Informace se musí rychle sdílet, spolupráce musí být perfektně nastavená," apeloval na bezpečnostní složky jeden z expertů.

Další řečník varoval před lidmi vracejícími se z bojišť v Iráku nebo v Sýrii. „Dostali jsme se do okamžiku, kdy se jich stále více vrací zpět," poznamenal.

Měkké cíle jsou podle expertů pro teroristy stále důležitější. Podotkli, že pokud by se dostali ke zbraním hromadného ničení, neměli by zábrany je použít. Zaznělo také, že Spojené státy „možná musí uvažovat o nebezpečí většího útoku, který se chystá několik let".

ČTK, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme