Za nic se nestydím, prohlašuje Hana Zagorová. Slaví kulatiny

15. září 2016

K tomu vyprodává koncerty, vydává desku. Co si zpětně myslí o své spolupráci s Kotvaldem a Hložkem. Jak vnímá legendární projev Miloše Jakeše a dobu, kdy nesměla?

V 70 letech za půl hodiny s narozeninovým koncertem vyprodala Lucernu. „Myslela jsem, že se toho věku ani nedožiju,“ vtipkuje Hana Zagorová. „Bylo to poprvé, kdy jsem pracovala v den svého narození.“ Jak zpětně vnímá svoji kariéru? Třeba trio Zagorová-Hložek-Kotvald, které kritici považují za úlet v jinak úspěšné umělecké dráze…

Nikdo mě nenutil

„Nikdo mě nenutil. Všechno, co jsem udělala, mělo svůj význam. Vůbec nejsem ten typ, který se stydí za písničku, kterou udělal,“ říká zpěvačka. „Bylo to období rozletu.“ Na konci 80. let se pak dostala do legendárního projevu Miloše Jakeše za to, že podepsala Několik vět. Co ale stálo v pozadí?


Miloš JakešNo tak řekněme paní Zagorová, je to milá holka, všechno. No ale ona už tři roky po sobě bere 600 000 každý rok.

Jeden den podepsala, druhý den to zveřejnilo Rádio Svobodná Evropa a třetí den měla utrum. „Bylo to rychlejší a radikálnější, než jsem si představovala,“ přiznává. „Nečekala jsem zaracha se vším všudy.“ Uvažovala prý, že bude aspoň psát scénáře pod pseudonymem. „Nemyslela jsem, že budu ještě někdy zpívat.“

Šansony dělat nechci

Proč je stále tak oblíbená? „Já si myslím, že jsem čitelná. I jako člověk i jako zpěvačka. A z těch textů se o mně posluchači ledacos dozvědí.“ Bývá oceňována hlavně jako představitelka tzv. beatového šansonu. Co ale klasický šanson? „Já to dělat nechci. Necítím to.“ Proč? Poslechněte si ze záznamu.

Hana Zagorová
Spustit audio