Ruští komunisté vsadili v reklamní kampani na „sexy Lenina“

15. září 2016

„Stalin pokuřuje z elektronické cigarety, Lenin píše do rudého laptopu a Marx pobíhá po Moskvě v koženém saku. Tak vypadá vizuálně zmodernizovaný bolševický panteon v předvolební kampani ruských komunistů. Od vylepšené image si slibují úspěch v nedělních parlamentních volbách,“ píše v dnešním vydání britský deník The Times.

Letáky a billboardy navrhl petrohradský umělec Igor Petrygin-Rodionov. Prý chce přitáhnout ke komunistům mladou generaci. „Sovětský spisovatel Maxim Gorkij se kdysi podivil, že když si bolševický vůdce Lenin odložil kabát, byl samý sval a šlacha,“ přibližuje zdroj inspirace výtvarník. „Jenomže od 30. let se ikonografická podoba Lenina odlidšťovala. Chtěl jsem, aby byl opět mladý, vzdělaný a krásný a aby lidem došlo, proč byl úspěšný. Charisma souvisí s vnitřní energií, včetně energie sexuální,“ říká Petrygin-Rodionov. „Můj Lenin je symbolem mládí, rozumu, intelektu, vnitřní síly – a chcete-li, také sexu,“ dodává.

Timesy připomínají, že v roce 1991 tehdejší prezident Boris Jelcin zakázal v Rusku komunistickou stranu, jenže ona se po dvou letech obnovila. Není sice příliš dominantní, ale na ruské scéně obsadila pohodlnou roli systémové opozice. Nezávislé centrum Levada začátkem září zjistilo, že komunisty chce v neděli volit deset procent voličů, zatímco proputinovské Jednotné Rusko podporuje 31 procent respondentů. Oficiálně bojují komunisté ze všech sil proti obnově kapitalismu, technicky však hlasují se Státní dumě v jednom šiku s Jednotným Ruskem, ať jde o cokoli.

To vše se odehrává na pozadí sílícího příklonu Rusů ke komunistické minulosti. Podle březnového průzkumu si 40 procent dotázaných myslí, že Stalinova éra byla „spíše dobrá než špatná“. Výtvarník Petrygin-Rodionov se podle Timesů trefil do těchto nálad, když jednoho ze svých „sexy Leninů“ postavil před Zimní palác s otázkou: „Vletíme na to znovu?“ Také Marx v kožené bundě vzkazuje, že se „určitě vrátí!“. Otázkou ovšem je, jak hipsterská kampaň zabere, protože komunistickou stranu volí v drtivé většině důchodci. A protože mladí Rusové už pořádně ani neznají označení Lenina slovem „vožď“ neboli „vůdce“, stal se z něj podle Timesů „šéf proletariátu“.

autor: rma
Spustit audio