Nerozlišujte lidi podle víry, vyzval dalajláma při projevu v Radě Evropy

Dalajláma vyzval Evropu, aby nerozlišovala lidi podle víry, ke které se hlásí. Všichni lidé jsou si podle něj rovni, dokud nespáchají zločin. Láska, tolerance a obětavost, to jsou podle dalajlámy nejdůležitější lidské hodnoty. Tibetský duchovní vůdce to prohlásil při svém projevu v Radě Evropy. Do Štrasburku a Bruselu přijel v rámci své návštěvy Evropy a setkal se i s několika vrcholnými evropskými politiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalajláma při projevu v Radě Evropy ve Štrasburku

Dalajláma při projevu v Radě Evropy ve Štrasburku | Zdroj: Reuters

I když dalajláma vlastně nic nekonkretizoval, bylo jasné, že jeho slova o náboženské toleranci se týkají uprchlické krize.

Řekl, že každý na světě je jedinečný svou osobností a společnost nesmí odlišovat lidi jen na základě náboženského přesvědčení. Je jedno, zda je člověk žid, muslim nebo křesťan, dokud vyznává stejné hodnoty.

Dalajláma už se k uprchlické krizi vyjadřoval v minulosti – vyzval Evropskou unii, aby příchozím migrantům, a především těm nejmladším, umožnila vzdělání, aby měli v budoucnu šanci se zapojit do běžného života.

Dalajláma zdůrazňuje, že byl sám uprchlíkem, když odešel z Tibetu a našel azyl v Indii.

Problém v materiálních hodnotách

Z podobného postoje vychází i jeho pohled na násilnosti, které Evropa v posledních měsících zažila. Na vině podle dalajlámy není náboženství, ale motivace. Každý čin má nějaký motiv a dalajláma si myslí, že mladí lidé mají v životě velmi špatnou motivaci.

Podle něj je západní vzdělávací systém učí, jak usilovat hlavně o materiální hodnoty. Na jejich základě se potom posuzuje i úspěch v životě, což je špatně. Mladí by se prý měli učit hlavně vnitřním hodnotám a morálce, pak by podle něj nebylo ve světě tolik násilí.

Tyto myšlenky se zřejmě promítnou i v novém sborníku hodnot, který chce tibetský vůdce vydat v příštím roce, jak dnes znovu zdůraznil.

Do Francie přijíždí duchovní z Bruselu, kde se také setkal s představiteli Evropské unie a dnes ho přijal také předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Ve Francii dalajláma navštíví buddhistická centra a festival věnovaný Tibetu a jeho kultuře ve Štrasburku.

Spekulovalo se také, jestli se nesetká s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Tibetský vůdce prohlásil, že by o to měl zájem, nicméně prezidentská kancelář potvrdila, že nic takového není v plánu.

Pavlína Nečásková, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme