'Vyprázdnil do něj dva zásobníky.' Svědectví zabijáka vrhlo další stín na prezidenta Filipín

Pohození na ulici nebo do hlubin jako krmivo pro krokodýly a dravé ryby. Násilníci, zloději a drogoví dealeři, ale také nepohodlní oponenti. Ti všichni se stali obětí brutálních vražd, jejichž nitky se sbíhaly v jediné osobě – Rodrigu Dutertovi. Před vyšetřovacím výborem senátu v Manile to ve čtvrtek vypověděl bývalý člen komanda smrti. Dnešní hlavu státu obvinil, že před lety sama mačkala spoušť.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Edgar Matobato - kdysi zabiják, dnes svědek proti hlavě Filipín.

Edgar Matobato - kdysi zabiják, dnes svědek proti hlavě Filipín. | Zdroj: Reuters

Jako dlouholetý starosta města Davao ovládal Rodrigo Duterte nejen početný aparát úředníků. Úkoloval také obávané komando smrti, které na jeho povel zavraždilo stovky nežádoucích lidí, tvrdí jeho někdejší člen Edgar Matobato.

Podnikatel i vyšetřovatel

Během čtvrtečního slyšení Matobato pod přísahou vypověděl, že jen on sám má na svědomí přibližně padesát únosů a smrtících útoků – včetně vraždy z roku 2007, kdy oběť předhodili hladovému krokodýlovi. V televizi přenášeném svědectví uvedl také, že Duterteho slyšel některé z útoků přímo nařizovat.

Filipínská narkomafie vypsala odměnu za smrt prezidenta. Nabízí dvacet miliónů dolarů

Číst článek

„Naše práce byla zabíjet zločince, jako pašeráky drog, sexuální násilníky, kapsáře,“ popsal Matobato podle BBC. Upozornil však, že umírali také lidé, kteří Dutertemu překáželi na mocenské dráze.

Zmínil přitom politické soupeře Duterteho, ale i oběti osobních konfliktů, například bohatého podnikatele, který nepřežil spor o ženu s Duterteho synem. Dutertemu věrní ozbrojenci podle něj odstranili také čtyři osobní strážce Prospera Nogralese, který Dutertemu konkuroval v boji o post starosty.

Smrt potkala i obtížného vyšetřovatele ministerstva spravedlnosti, jehož v roce 1993 zastřelil sám Duterte, řekl Matobato. „Starosta Duterte byl ten, kdo ho dorazil. (…) Ještě žil, když (Duterte) přijel. Vyprázdnil do něj dva zásobníky.“

‚Zabití jako kuřata‘

Těla obětí, zastřelených či uškrcených pak končila buď v neoznačených hrobech, nebo pod hladinou moře. V takovém případě zabijáci mrtvolám rozřezali břicho a vyvrhli vnitřnosti, aby se nenadmuly a klesly ke dnu, kde zmizí v žaludku ryb, vylíčil Matobato. „Zabíjeli je jako kuřata,“ podotkl.

Jeho drastickou výpověď senátoři v jednu chvíli přerušili, aby se poradili o zajištění svědkovy bezpečnosti. Dnes 57letý Matobato tvrdí, že z komanda smrti před lety utekl kvůli výčitkám svědomí a výměnou za spolupráci s vládou se dostal do programu na ochranu svědků. Z anonymity však vystoupil po letošním zvolení Duterteho prezidentem, neboť prý nevěří, že ho stávající vláda ochrání.

Za nynější iniciativou vyšetřovacího výboru stojí senátorka Leila de Limová, hlasitá kritička současného prezidenta. Ta pranýřuje Duterteho kontroverzní protidrogovou kampaň, jejíž účet se od června vyšplhal na více než 3000 mrtvých. Prezident ji na oplátku obviňuje ze spojení s narkomafií, což de Limová odmítá.

Filipíny mají nového prezidenta. Dříve nechal podle ochránců lidských práv zřídit eskadry smrti

Číst článek

Duterteho mluvčí Martin Andanar smetl Matobatova obvinění ze stolu. Připomněl, že to zdaleka není poprvé, kdy je jméno současného prezidenta spojováno se stovkami pouličních vražd v Davau. Marně, prohlásil Andanar. Stejně jako v případě dřívějšího vládního vyšetřování, zdůraznil, i nyní chybí důkazy.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme