V Southamptonu vládne žena. Klub zdědila po otci a zatím se o něj stará s přehledem

Běda mužům, kterým žena vládne - tohle dnes už mnohde překonané heslo je ve fotbale stále hodně živé. Ale rozhodně neplatí v Southamptonu, kde dnes pražská Sparta vstoupí do skupinové fáze Evropské ligy. Hráčům, trenérům i všem ostatním zaměstnancům tradičního klubu z jižního anglického pobřeží vládne a poroučí právě žena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Southamptonu před zápasem proti Spartě

Hráči Southamptonu před zápasem proti Spartě | Zdroj: Reuters

Už víc než sto třicet let dotváří kulisu k fotbalovým zápasům v Southamptonu zvuk kostelních zvonů. Klub, kterému se dodnes přezdívá „The Saints", neboli „Svatí" kdysi vznikl právě tady, při kostelu svaté Marie. Takže ne nadarmo se současný stadion jmenuje úplně stejně - tedy St. Mary´s. Stojí nedaleko a hlavní slovo tam má Katharina Liebherrová.

Předloni slavnostně otevřela nové tréninkové centrum, které pojmenovala po svém otci. Ten v roce 2009 koupil chřadnoucí klub na pokraji bankrotu, o rok později náhle zemřel a dcera švýcarsko-německého podnikatele, kterou fotbal do té doby nezajímal, zdědila také FC Southampton.

Přehrát

00:00 / 00:00

Anglický Southampton vlastní žena. Asi to řídí dobře, říká o Katharině Liebherrové hráč Sparty Lukáš Mareček

A nevede si v silně maskulinním prostředí vůbec zle, i když se její rozhodnutí někdy mohou zdát podivná - například ředitelem udělala bývalého hráče NHL Ralpha Krügera, který teď povede hokejový tým Evropy na Světovém poháru. Klub se ale uzdravil, postoupil do Premier League a podle loňské tabulky byla Kathrina mezi majiteli úspěšnější než třeba Roman Abramovič, ruský vlastník Chelsea.

Mění klub k lepšímu, pochvalují si cestou na trénink dva malí fotbalisti oblečení do dresů Southamptonu. Dnes svůj tým poprvé v životě půjdou podpořit v zápase skupinové fáze evropského poháru. Bude to proti Spartě a bude to i díky ve fotbale nezvyklé ženské péči.

Rozpočtem Southampton Spartu spolkne. Na evropské scéně jsou ale Pražané zkušenější

Číst článek

„Že klub řídí žena, slyším poprvé. Ale asi to řídí dobře, protože hrají v Anglii v první půlce tabulky. Jak se na to dívám, tak dneska fotbal můžou dělat muži i ženy, takže je dobře, že se angažují i ženy,“ říká záložník Lukáš Mareček a na mysli má hlavně minulou sezonu, protože po čtyřech kolech té aktuální je Southampton v Premier League se dvěma body třetí od konce.

O to větší chuť udělat majitelce radost budou mít místní fotbalisté dnes večer. Proti Spartě nastoupí pět minut po deváté českého času a my pro vás chystáme přímý přenos utkání.

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme