Praha dostala od antimonopolního úřadu půlmilionovou pokutu. Chybovala v zakázce na výstroj policie

Pražský magistrát dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) půlmilionovou pokutu za chyby v zakázce na dodávku výstroje pro městskou policii. Rozhodnutí není pravomocné, město se proti němu může odvolat. ÚOHS to ve čtvrtek uvedl v tiskové zprávě. Městská policie se závěry úřadu nesouhlasí, uvedla její mluvčí Irena Seifertová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městská policie Praha

Městská policie Praha | Foto: Tomáš Adamec

„Veškeré skutečnosti svědčící o zákonnosti a správnosti postupu Městské policie Praha v rámci realizace této veřejné zakázky však budou z pochopitelných důvodů uvedeny až v rozkladu, který bude jako opravný prostředek v souladu se zákonem podán k rukám předsedy ÚOHS," uvedla Seifertová. Více se k dokumentu vyjadřovat nechtěla.

Radnice podle ÚOHS v zadávací dokumentaci dostatečně nevymezila způsob hodnocení nabídek v subkritériích týkajících se hmotnosti zboží a pohodlnosti a střihu zboží.

„Zadavatel tak postupoval v rozporu se zásadou transparentnosti, neboť uchazeči nemohli mít na základě nastavených kritérií jasnou představu, jak budou zadavatelem posuzovány odchylky od doporučené hodnoty gramáže zboží či jaké konkrétní parametry v rámci střihu budou hodnoceny a jaké řešení střihu zadavatel co do funkčnosti a vzhledu preferuje," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Dokumenty poslalo město pozdě

Podle něj tento postup mohl mít podstatný vliv na výběr nejvhodnější nabídky.

Úřad ve čtvrtek také uvedl, že město mu při šetření podnětu nezaslalo úplnou dokumentaci o veřejné zakázce ve lhůtě stanovené zákonem. Tím se dopustilo dalšího správního deliktu.

„Poskytnutí úplné dokumentace v zákonné lhůtě je přitom zásadní podmínkou pro rychlý přezkum věci, kdy nesplnění této povinnosti maří snahu úřadu věc rychle posoudit a rozhodnout," dodal Rafaj.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme