Petr Hartman: Povinně k volbám, přeje si prezident Miloš Zeman

15. září 2016

V létě 2011 tehdejší důchodce z Vysočiny v médiích oživil diskusi týkající se povinné volební účasti. V následujících letech se k této myšlence opakovaně vrátil. Tentokrát už z pozice hlavy státu.

Byť se vliv Miloše Zemana na dění v České republice za pět let mnohonásobně zvýšil, jeho snaha donutit lidi chodit povinně k volbám vyznívá stále stejně. O takovýto nápad neprojevil dosud nikdo z politiků vážný zájem. Konkrétně takový, který by Zemanův návrh převtělil do podoby paragrafovaného znění a snažil se ho prosadit v parlamentu.

Proto se můžeme i v následujících měsících těšit na to, že při nějaké vhodné příležitosti Miloš Zeman opět pohovoří o tom, že by lidé měli mít zákonem nařízeno chodit k volbám. Pro zhruba 60 procent těch, kteří dobrovolně vybírají své zástupce do sněmovny, by to nebyla žádná změna.

Ti, kteří by nechtěli platit pokutu, nebo si lámat hlavu s tím, jak povinnost obejít, by k volebním urnám vynuceně zamířili. Lze předpokládat, že by se příliš nezajímali o to, komu odevzdají svůj hlas.

Nelze proto počítat s tím, že by povinnost volit přispěla k reprezentativnějšímu obsazení dolní parlamentní komory, případně umožnila snáze sestavovat vládu.

Opiát, který vytvoří iluzi

Například v Belgii, kde existuje povinnost chodit k volbám a kde se čísla o účasti pohybují kolem devadesáti procentní hranice, se kabinet dává dohromady obtížně. Rovněž nelze hovořit o tom, že by povinná volební účast zvyšovala zájem Belgičanů o politické dění v zemi.

Ve volební místnosti

To nelze vynutit žádným zákonem a Česko v tom není výjimkou. Zavedení povinné volební účasti by mohlo být jednoduchým receptem na vylepšení čísel o ní. Sama o sobě však za takovýchto podmínek mají jen nepatrnou vypovídací hodnotu.

Politici si to snad uvědomují, proto na opakované návrhy Miloše Zemana pozitivně nereagují. Pasivní jsou však i v případě odstraňování skutečných příčin snižující se účasti lidí u voleb.

Tuzemská politika vytváří dojem uzavřeného světa odtrženého od reality, ve kterém se daří korupci a klientelismu. Legitimovat ho svojí účastí ve volbách se nechce přibližně třetině občanů. Nezmění-li politici svůj přístup ke správě věcí veřejných, může toto číslo dále narůstat.

Zavedení povinné volební účasti by nebylo lékem na tento neduh, ale pouze opiátem, který by vytvořil iluzi a na chvíli zastřel skutečnou realitu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.