Komise: Tvrzení bývalého detektiva Komárka nejsou průkazná, úniky do médií prověří žalobci a GIBS

Sněmovní komise ke sporné reorganizaci policie dnes přijala usnesení týkající se jednoho z největších kritiků reformy, bývalého detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiřího Komárka. Jeho tvrzení, která se objevují v médiích, podle ní nejsou průkazná. Komisi nepředložil přímé důkazy, které by potvrdily jeho vyjádření vůči lidem či institucím. Komise také dá podnět Nejvyššímu státnímu zastupitelství a Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), aby prověřily úniky do médií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komise k reorganizaci policie dnes zasedla posedmé. Před poslanci mluvil ředitel GIBS Michal Murín, který se stejně jako poslanci dozvěděl důležité a zásadní informace k reorganizaci policie, jež dosud neměly obě strany k dispozici.

Podle Murína se kvůli tomu inspektoři budou muset vrátit k některým situacím a událostem, které zazněly v médiích i na jednání komise.

„Bude se to dotýkat prověřování příslušníků bezpečnostních sborů, bývalých příslušníků bezpečnostních sborů a s velkou pravděpodobností i některých státních zástupců,“ zdůraznil Murín.

Zatímco Murín před poslanci mluvil zhruba tři hodiny, bývalý ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Lang promluvil jen krátce. S novináři nehovořil.

Informace z médií nejsou správné

Bývalý detektiv ÚOOZ Jiří Komárek je jedním z největších kritiků policejní reformy, před jejím spuštěním od policie odešel. V médiích například nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z "brutálních úniků ze spisů".

Prohlásil také, že pokyn k reorganizaci dal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Důvodem podle něj bylo to, že se před volbami obával policejních zásahů ze strany protimafánského útvaru vůči ČSSD. Tuhý i Chovanec jeho vyjádření v minulosti opakovaně odmítli.

Podle komise Komárkova tvrzení o Chovancově pokynu k reorganizaci kvůli obavám, že by protimafiánský útvar mohl před volbami zasahovat proti ČSSD, nejsou průkazná. Úniky informací do médií, které mají prověřit žalobci a policejní inspekce, podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) i jeho zástupce Martina Lanka (Úsvit) nepocházejí od poslanců.

Podle Blažka je možné, že novináře informují svědci, kteří před komisí vystoupili. Naznačil také, že některé zprávy pocházejí ze spisů, které měli státní zástupci. Podle Lanka se navíc ukazuje, že informace z médií nejsou správné.

Usnesení uvítala ČSSD

ČSSD usnesení komise uvítala. Komárek bez přímých důkazů a účelově napadl sociální demokracii a jejího ministra vnitra Milana Chovance, tvrzení bývalého detektiva jsou "nehorázná a lživá", uvedla ČSSD. Komárkova tvrzení podle sociálních demokratů účelově rozvíjí tisk vlastněný vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) a zřejmě se ukážou být předvolební blamáží.

„Podle mého názoru se spíše potvrzují obavy, že celá kauza ohledně tzv. reorganizace policie je účelově a uměle vyvolaný pokus o Kubiceho zprávu č. 2. Považuji pro demokracii za krajně nebezpečné, že Babiš vtáhl policii do předvolební kampaně a spekulace bývalých policistů zneužil pro potřeby svého předvolebního hnojometu,“ uvedl v tiskové zprávě člen vyšetřovací komise Richard Dolejš, místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost.

Komise má dát plénu výsledky do konce října. Zatím není známý termín, kdy by se mělo uskutečnit v pořadí osmé jednání. Čeká se, až bude zproštěn mlčenlivosti ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a bývalý ředitel GIBS Ivan Bílek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme