Britská strana UKIP oznámí jméno nového předsedy, který nahradí Nigela Farage

Strana pro nezávislost Spojeného království UKIP bude mít ode dneška nového předsedu. Ten nahradí Nigela Farage. O post předsedy populistické formace se ucházela pětice málo známých kandidátů. Podle počtu hlasů získaných v loňských parlamentních volbách je UKIP třetí nejsilnější britskou stranou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nigel Farage v Evropském parlamentu

Nigel Farage v Evropském parlamentu | Zdroj: Flickr.com | CC BY-NC-ND 2.0

Za největší favoritku se považuje místopředsedkyně UKIP Diane Jamesová, která ale během předvolební kampaně byla hodně pasivní.

Volbu poznamenala kontroverzní vyloučení dvou známých stranických tváří, Suzanne Evansové a Stevena Woofea z kandidátní listiny. Jediný poslanec UKIPu v Dolní sněmovně Douglas Carswell, jehož řada straníků viděla jako přirozeného nástupce Nigela Farage, kandidovat odmítl.

Vítězstvím v unijním referendu formace naplnila hlavní smysl své existence, a teď stojí na ideové křižovatce. Podle jednoho tábora by se UKIP měl vydat cestou nizozemského populisty Geerta Wilderse a jeho protiislámské politiky.

Jiné hlasy volají po uchopení sociálních témat a útoku na někdejší voliče Labour Party v chudších oblastech Británie.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme