Odpor Italů vůči euru a Evropské unii roste. Důvodem jsou migranti a ekonomická situace

Polovina Italů už nechce být v Evropské unii. Důvodem je špatná ekonomická situace i pokračující příliv migrantů. Letos jich hlavně z Afriky připlulo přes 125 tisíc, což je více než za celý loňský rok. Uprchlická krize nahrává extrémistům, rychlé řešení ale požadují i obyčejní Italové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Domě svatého Guanelly v italském městě Como pomáhají uprchlíkům, bez ohledu na jinou víru

V Domě svatého Guanelly v italském městě Como pomáhají uprchlíkům, bez ohledu na jinou víru | Foto: Robert Mikoláš

Prakticky denně informují všechna italská média o dalších běžencích i problémech, kterým kvůli pokračujícímu přílivu uprchlíků čelí nejen jih země, ale také velká města na severu včetně Milána. Kritická je i situace u hranic se Švýcarskem, v městě Como, kde se hromadí migranti snažící se ilegálně dostat dál na sever, do bohatších evropských zemí,

„Je to docela těžká situace. Stále žiji s pocitem úzkosti, že se něco stane. Prostě mám strach," přiznává mladá žena, která přijela na vlakové nádraží v Como, které je doslova obležené migranty z Afriky. Italové jsou sice proslulí svou dobrosrdečností, běžencům se snaží pomáhat, přesto však stále hlasitěji volají po rychlém řešení krize. Demokratická strana premiéra Renziho ho však podle mnoha Italů nenabízí, i proto klesla jeho podpora z 35 na 20%.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odpor Italů vůči jednotné evropské měně i členství roste. Reportáž připravil Robert Mikoláš.

„Jedna část mého já uprchlíky chápe. A říká, že je potřeba jim pomáhat, protože žili v hrozných podmínkách. Na druhé straně ale zase vím, že i v Itálii je hrozně moc lidí sociálně slabých, seniorů a dalších, kteří jsou také závislí na druhých. A vzhledem k tomu, jak je na tom Itálie ekonomicky špatně, tak by peníze ze státní pokladny měli dostat spíše oni, "říká Michele, mladý farmář a do posledních voleb stoupenec současného předsedy vlády i členství Itálie v Evropské unii, které mimochodem stále podporuje 67% obyvatel, ovšem proti euru už je polovina Italů. Teď je však Michele prý rozpolcený a má stále větší pochybnosti o členství v osmadvacítce.

Ochrana námořní hranice

„Evropská unie nám dává peníze, to není problém. Ale důležitější je ochrana společné námořní hranice a v tom Brusel zcela selhává,“ tvrdí Michele.

Těchto nálad využívá i protiimigrantská strana Liga Severu, jejíž šéf Matteo Salvini navrhuje rychlé řešení.

„Je nezbytné přesunout identifikační centra ze Středomoří do Severní Afriky, tzn, nikomu nedovolit, aby se vylodil. Chceme posílat nelegální uprchlíky zpět a tam také rozhodnout o tom, kdo má skutečně právo na vstup do Evropské unie, a kdo ne," prohlašuje Salvini, podle kterého jen 10% běženců utíká před válečným konfliktem. Ostatní označuje za ekonomické migranty. A jeho názory citují domácí i zahraniční média v době, kdy zvláštní zmocněnec OSN v Libyi Martin Kobler varuje, že na převoz do Itálie čeká 235 tisíc lidí z různých afrických zemí.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme