Česko na summitu v Bratislavě nepodpoří plány na změny evropských smluv, řekl Sobotka

Česko na mimořádném summitu 27 zemí Evropské unie v Bratislavě nepodpoří maďarské a polské plány na změny evropských smluv. Před začátkem schůzky to řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Podle něj je mnohem důležitější, aby se Evropa soustředila na konkrétní problémy, jako větší bezpečnost nebo ekonomický růst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka v Interview Plus

Bohuslav Sobotka v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Prosperita a hospodářská spolupráce a vnitřní a vnější bezpečnosti unie jsou témata, která státy visegrádské čtyřky podle českého premiéra předloží jako společnou pozici.

„Mimo jiné se hlásíme také k otázce posílení bezpečnosti, k větší kontrole vnějších hranic Evropské unie, k zachování politiky soudržnosti volného trhu schengenského prostoru,“ řekl Sobotka.

Dva členové Visegrádské čtyřky – Maďarsko a Polsko – požadovali, aby země V4 společně předložily návrhy na změny evropských smluv, aby se část kompetencí z evropských institucí vrátila zpět na národní úroveň, ale Slovensko i Česko něco takového jednoznačně odmítly.

„Česká republika se nedomnívá, že bychom teď měli ztrácet čas tím, že budeme diskutovat o smlouvách, že budeme diskutovat o evropských institucích,“ řekl Sobotka.

Přelomové okamžiky Bratislavy. Hlavní město Slovenska opět v hledáčku novinářů

Číst článek

Podle Sobotky je Evropská unie nástrojem pro řešení současných problémů, a ne jejich příčinou. Na spolupráci se proto musí soustředit i po budoucím odchodu Britů.

Předseda Evropské rady, tedy šéf summitu Donald Tusk očekává na dnešním summitu v Bratislavě brutálně upřímnou diskusi. Lídři by si měli vyříkat, co v Evropě nefunguje. Podle očekávání se shodnou na nutnosti zlepšit ochranu hranic, na rychlém vyhošťování ekonomických migrantů nebo na spolupráci v boji proti terorismu.

„Je tady velmi silná vůle zemí EU, sedmadvacítky, abychom pokračovali ve spolupráci v evropském projektu. A myslím si, že těch věcí, na kterých se shodneme, je velké množství,“ řekl Sobotka.

Podle lucemburského premiéra Xaviera Bettela 90 procent toho, co Evropská unie dělá, funguje, zbytek je potřeba opravit.

Bettel se také opět distancoval od požadavku svého ministra zahraničí Asselborna vyloučit z unie Maďarsko.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme