V Ústí nad Labem se v sobotu běží půlmaraton. Už po šesté

16. září 2016

Připravit tenisky, sportovní úbor a už zítra hurá do akce. Nadšenci běhání se dočkali dne D. V Ústí nad Labem se totiž po roce opět poběží Run Czech půl maraton.

Letos se na start postaví rekordních 6 100 běžců. 3 600 z nich má v plánu uběhnout celý půlmaraton, 2 500 se zúčastní rodinného běhu.

Kromě českých závodníků budou na trati i běžci z Polska, Itálie, Belgie nebo z Norska. Představí se zde i řada špičkových atletických vytrvalců, zejména z Afriky. Nejlepší z nich se budou pokoušet zaběhnout nový traťový rekord. Hned čtyři běžci ze startovní listiny mají zaběhnutý půlmaraton pod hodinu.

Ústecký půlmaraton je velká akce a k těm patří také různé kuriozity. Jednou z nich je například to, že průměrný věk závodících žen je 36 let, muži pak mají průměrný věk ještě o tři roky vyšší. Nejstarším účastníkem půlmaratonu bude Antonín Horák, kterému je 72 let.

Při tak dlouhém závodu se musí také pít a jíst. Pro závodníky je přichystáno přes 18 000 litrů vody a přes 750 kilogramů banánů. Pořadatelé během závodu spotřebují 47 000 kelímků a 24 000 houbiček na osvěžení. Na každého závodníka čeká v cíli medaile.

Rodinný běh s dětmi odstartuje ve 13:30, hlavní závod začne v 15:00. Český rozhlas Sever nebude na akci chybět a přímo z centra Ústí nad Labem pro vás bude živě vysílat.

Více informací najdete na webových stránkách RUNCZECH.

autor: dak
Spustit audio