Francie evakuuje 1500 uprchlíků z 'nedůstojného' tábora na severu Paříže

Francouzské úřady za pomoci početných policejních sil začaly dnes ráno na severu Paříže evakuovat improvizovaný tábor s nejméně 1500 přistěhovalci z Afriky a Asie. Migranti, mezi kterými je mnoho rodin s dětmi, budou rozmístěni v padesátce ubytovacích středisek hlavně v okolí metropole, uvedla vláda. Zákrok zdůvodnila špatnými hygienickými podmínkami v nepovoleném tábořišti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor přezdívaný Džungle poblíž města Calais

Uprchlický tábor přezdívaný Džungle poblíž města Calais | Zdroj: Reuters

Běženci převážně ze Súdánu, Afghánistánu a Eritreje přicházeli do tábora postupně od poloviny srpna. Žili namačkáni ve stanech či jen na starých matracích a bez řádného sanitárního zázemí. "Je zde hodně rodin s dětmi, více než obvykle. Samozřejmě o ně bude postaráno," ujistila ministryně pro bydlení Emmanuelle Cosseová, která na místě sledovala odjezd prvních autobusů s migranty.

V severní chudší oblasti Paříže, kde žije mnoho obyvatel afrického a arabského původu, se od června 2015 vytvořila řada podobných přistěhovaleckých táborů, které úřady vždy nakonec evakuovaly.

'Nedůstojné' tábory

S cílem zabránit dalším podobným "nedůstojným" táborům se pařížská radnice rozhodla otevřít v polovině října zvláštní středisko humanitární pomoci. Úřady tam budou svážet všechny nové migranty a několik dní se o ně starat, poté je budou rozmísťovat do ubytovacích center v různých částech Francie.

Imigranti podle komentářů vítají pomoc francouzských úřadů, ale nelíbí se jim, že bývají často posílání daleko od přístavního města Calais na severu země. Většina z nich totiž neusiluje o azyl ve Francii, ale chce se dostat do Británie. Britové ovšem posilují opatření proti nekontrolovanému překračování Lamanšského průlivu migranty, jejichž počet tak ve Francii stále roste.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme