Hyde Park Civilizace je radost potkávat se s daleko chytřejšími lidmi, říká Daniel Stach

4. srpen 2017

Moderuje i ve třech cizích jazycích, ale na škole měl problémy s češtinou. Baví se s vědci, ale jeho samotného učení nebavilo. A svoji životní nabídku původně odmítl.

Hyde Park Civilizace je unikátní pořad České televize, jehož úspěch nedávno odstartoval vznik celé vědecké redakce. Chodí do něj známí fyzici, lingvisti, astronauti, filozofové, nositelé Nobelovy ceny. Není to, ale z pohledu obyčejného člověka k vzteku potkávat se s takovými lidmi?

„Je to inspirativní,“ kontruje moderátor pořadu Daniel Stach. „Je to radost potkávat se s daleko chytřejšími lidmi.“ Těžké prý není se s takovými lidmi bavit, ale dostat je do pořadu. Už řadu let se taky snaží získat Stephena Hawkinga.

Možná přijde i Stephen Hawking

„Ale on každou odpověď formuluje 7 minut. To není na interaktivní pořad. Moc rádi bysme ho ale získali aspoň do části pořadu.“ Za celou dobu vysílání Hyde Parku Civilizace prý pro něj nebyli příjemní pouze dva hosté. „Je ale důležité, že to nikdo jiný kromě mého tatínka na mě nepoznal.“

Stephen Hawking

Pořad Hyde Park Civilizace končí každou sobotu v devět hodin večer. Stach se domů dostává až po půlnoci. „Řešíme, co jsme mohli udělat jinak.“ Původní nabídku na moderování pořadu přitom odmítl. „Říkal jsem, že potřebují někoho staršího. Nemyslel jsem, že budu působit věrohodně.“


Vědu dokážeme lidem vysvětlit. Třeba kdyby nebylo teorie relativity, tak by se lidi podle navigace netrefili o 2,5 km. Jenom proto, že se satelity korigují podle teorie relativity. A to se snažíme dávat do vysílání.

Nejvyšší vodní slalomář

Stach se smíchem přiznává, že jeho samotného nikdy nebavilo se učit. „Už ve 3. třídě jsem měl dvojku z češtiny a v 7. třídě jsem nebyl schopný napsat sloh.“ Co už ale nepřizná, je, že je na společnost úspěšných zvyklý. V mládí totiž dělával vodní slalom.

„Jířa Prskavec, Vávra Hradilek, to jsou moji kamarádi. Moje generace. Měl jsem to štěstí, a opravdu to jako štěstí beru, že jsem soutěžil s těmi nejlepší. Nikdy jsem nebyl tak dobrý.“ Jaké byli jeho první moderátorské kroky? Poslechněte si ze záznamu.

Jiří Holoubek a Daniel Stach
autoři: Jiří Holoubek , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.