Rozsudek v kauze Peroutka: Omlouvat se bude Česká republika, nikoliv Zeman

Do kanceláře prezidenta republiky dorazil v pátek ráno písemný rozsudek v kauze Peroutka. Oficiálně tedy už nic nebrání zveřejnění omluvy, píše server Lidovky.cz. Hrad má podle rozsudku zveřejnit omluvu za výrok prezidenta Miloše Zemana o spisovateli a novináři Ferdinandu Peroutkovi. Omlouvat se však nebude prezident, ale Česká republika prostřednictvím prezidentské kanceláře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terezie Kaslová porazila Hrad. Kancelář se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jejím dědovi Ferdinandu Peroutkovi

Terezie Kaslová porazila Hrad. Kancelář se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jejím dědovi Ferdinandu Peroutkovi | Foto: ČRo

Kancelář prezidenta republiky se musí vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové omluvit za to, že prezident Zeman novináře a spisovatele několikrát označil za autora článku „Hitler je gentleman“. Pravomocně o tom rozhodl odvolávací soud už 1. září.

Hrad se naopak nemusí omlouvat za tvrzení, že Peroutka po Mnichovské dohodě napsal: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“, ani za prezidentovu úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.

Dokument na Hrad dorazil v pátek ráno, další postup ale kancelář prezidenta oznámí až příští týden.

„Nyní studujeme jeho znění. Příští týden oznámíme další postup. Další vyjádření poskytnu až v příštím týdnu po prostudování rozsudku,“ uvedl pro server Lidovky.cz prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Hrad už dříve avizovala, že omluvu zveřejní, až obdrží písemné odůvodnění rozsudku, z něhož bude jasné, kdo má za prezidentskou kancelář omluvu podepsat.

„Kancelář prezidenta republiky pod mým vedením vždy dodržovala zákon a nebude tomu jinak ani v tomto případě. To znamená, my budeme respektovat rozhodnutí soudu,“ řekl již dříve kancléř Vratislav Mynář.

Česká republika se musí prostřednictvím kanceláře prezidenta za dehonestující výroky omluvit Terezii Kaslové dopisem do 7 dnů od právní moci rozsudku a zároveň ji zveřejnit na www.hrad.cz po dobu 30 dní.

Miloš Zeman pronesl výroky o slavném novináři a spisovateli poprvé ve svém projevu k 70. výročí osvobození Osvětimi 27. ledna 2015. Tvrzení o Peroutkově údajném autorství článku „Hitler je gentleman“ znovu zopakoval na tiskové konferenci 4. února 2015.

Podle rozsudku prezident neoprávněně zasáhl do práva Ferdinanda Peroutky na ochranu cti a dobré pověsti. Na nesprávnost tvrzení prezidenta republiky upozorňovali historici. Prezident ale trvá na tom, že text o Hitlerovi četl.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme