Až 50 milionů pokuty za falšování vína? Novelu poslanci pustili do závěrečného čtení

Pouta za falšování vína až 50 milionů korun nebo přísnější podmínky pro dovoz a prodej sudového vína. Nejen s tím počítá vládní novela vinařského zákona. Dnes ji poslanci propustili do třetího čtení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sklenky s vínem

sklenky s vínem | Foto: Comstock Images

Podle novely by se sudové víno nově nemohlo prodávat jinde než u vinařů nebo dovozců, případně by musela mít vinotéka smlouvu s výrobcem. Prodejce by si zároveň musel vést evidenci.

„Abychom byli schopni, když bude nějaký problém, jednoznačně dohledat a identifikovat, kdo to víno do České republiky dovezl, a kdo je tedy zodpovědný za to, že ta kvalita neodpovídá,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„To je dneska velký problém pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci – právě dohledatelnost a potom vymahatelnost sankcí za nekvalitní víno,“ doplnil.

Vláda si od novely slibuje, že pomůže zabránit falšování vína a že se zlepší kvalita nabízeného zboží. Třeba podle opozičního poslance Petra Bendla (ODS) to však má i své kontroverze.

„Tento návrh přispívá větším vinařům, kteří především lahvují a kteří říkají, že je třeba vymyslet systém, aby se tady neprodávalo laciné víno, protože to je přece podezřelé,“ poznamenal Bendl.

„Laciné víno v sobě nemá náklady spojené s lahvováním a s dalšími věcmi, takže tady je vymyšlená řada byrokratických kroků, které budou malým, nelahvujícím vinařům prodávajícím skrze vinotéky komplikovat život,“ dodal Bendl.

Václav Štefan, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme