Froome, Wiggins, kdo další? Fancy Bears' mají zveřejnit terapeutické výjimky u dalších Britů

Ruská skupina hackerů Fancy Bears' údajně vyvěsí záznamy o terapeutických výjimkách dalších 48 britských sportovců, kteří se zúčastnili letošních olympijských her v Riu. Podle zjištění Britského olympijského výboru ukradla data o celkem 53 britských sportovcích, kteří kvůli různým zdravotním potížím užívali jinak zakázaná léčiva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chris Froome při Tour de France

Chris Froome při Tour de France | Zdroj: Reuters

Fancy Bears' v týdnu zveřejnili informace o 25 sportovcích, jimž bylo povoleno užívání léčiv jinak zakázaných jako doping.

Na seznamu figurovala i česká tenistka Petra Kvitová, která měla kvůli astmatickým potížím povolení k užívání albuterolu a formoterolu.

Ruští hackeři také publikovali data pěti z celkových 366 členů britské olympijské výpravy. Mezi nimi byli i vítězové slavného cyklistického závodu Tour de France Chris Froome a Bradley Wiggins.

Britská antidopingová agentura (UKAD) ve čtvrtek oznámila, že seznam pěti jmen nemusí být konečný. Hackeři podle ní ze systému Adams, do kterého se nabourali, ukradli data o celkem 53 britských sportovcích.

„Znepokojilo nás, že se někdo dostal k tak citlivým informacím,“ sdělil mluvčí Britského olympijského výboru. Sami sportovci si se zveřejněním dat hlavu nedělali.

Froome již dříve veřejně mluvil o tom, že dostal povolení k užívání léčiv na astma, která jsou běžně zakázaná jako doping. Totéž platí i o Wigginsovi.

„Všichni vědí, že Brad (Wiggins – pozn. autora) má astma. Není to nic nového. Zveřejnění dokumentů je jen pokusem, jak podkopat důvěryhodnost Mezinárodní antidopingové agentury,“ řekl Wingginsův mluvčí.

Zástupci britského svazu cyklistiky věří, že je jejich sport naprosto čistý a že je stejně vnímán i mezi samotnými sportovci.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme