Jiřinky v plném květu ukazuje Botanická zahrada Ostravské univerzity

17. září 2016

Botanická zahrada Ostravské univerzity má až do neděle pro návštěvníky brány dokořán. V členité zahradě s několika záhony i skleníky roste na dva tisíce druhů rostlin a dřevin. Výstava, která tady v těchto dnech probíhá, je zaměřena především na rozmanité sukulenty a také venku krásně kvetoucí jiřinky.

V botanické zahradě mají sortiment více než 120 různých odrůd jiřinek. Právě v závěru léta je na tyto rostliny čas a tak je se na co dívat.

„Jiřinky jsou rostliny vytrvalé, ale v našich klimatických podmínkách kdybychom hlízy na zimu neschovali, chovaly by se jako letničky. Na zimu by nám uhynuly,“ vysvětlil vedoucí Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity Tomáš Tureček.

Jiřinky se od sebe liší jednak tvarem květu, každá jiřinka má trochu jiný tvar a botanici rozlišují kaktusovité, semikaktusovité, pomponky, dekorační, dokonce i orchidejovité nebo leknínovité. Je jich celá řada.


Botanickou zahradu můžete navštívit v ulici Na Souvrati ve Slezské Ostravě, kde bude až do nedělní 17. hodiny k vidění výstava jiřinek a sukulentů.

„Potom se liší barvou, vzrůstem, nebo třeba vlastnostmi, kdy některé jiřinky se dají i sušit a některé jiřinky třeba déle vydrží ve váze. Pokud jde o barevnou škálu, tak čistě modrá barva jiřinek není, ale dalo by se říci, že k modré to trošku inklinuje. Jsou to různé druhy fialové, světle fialové barvy. Barevná škála je od bílé, přes žlutou, různé růžové, oranžové jiřinky,“ vyjmenovává Tureček.

Sukulenty ve skleníku

V Botanické zahradě Ostravské univerzity stojí také dva skleníky – jeden z nich je rozdělen do dvou lodí, takže jakoby tři. V jednom z nich jsou v rámci výstavy k vidění sukulenty.

„Letošní výstava je trošku atypická, protože nevystavíme všechny sukulenty, jako tomu bylo doposud zvykem. V letošním roce se zaměřujeme především na rod aloe a jemu příbuzné druhy,“ upozorňuje vedoucí zahrady.

Aloe vera

Zvláštní skupinou, kterou na výstavě uvidíte úplně poprvé, jsou epifitní kaktusy. „Jsou to kaktusy, které v přírodě rostou na jiných rostlinách, nejčastěji na stromech,“ dodává botanik.

Další podrobnosti se dovíte při poslechu audio záznamu povídání s vedoucím botanické zahrady – viz odkaz ‚Poslechněte si celý rozhovor‘.

autor: čan
Spustit audio