Homeopatika využívá v Česku stále více lidí. Nejvíce je v lékárnách kupují ženy

Ženy stále častěji sahají po alternativní medicíně. Ukazují to data letošního průzkumu pro Homeopatickou lékařskou asociaci. Více než polovina dotázaných upřednostňuje homeopatické léky, tedy naředěné přírodní látky. Přes kritiku některých lékařů roste i počet lidí, kteří se v homeopatii odborně vzdělávají - za poslední tři roky to bylo více než čtyři tisíce studentů. Homeopatika používají nejen praktičtí lékaři ale třeba i zubaři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky, zdravotnictví. Ilustrační foto

Léky, zdravotnictví. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos, Carlos Porto

Lékařka Ilona Ludvíková má svou ordinaci v Brně. Více než 20 let pracuje jako zubařka, dalších 19 let poskytuje svým pacientům i homeopatickou léčbu.

„Tady tu kombinaci já využívám prakticky denně, jakýkoliv zákrok v dutině ústní řeším homeopatickou léčbou. Potom ji využívám často ke zbavení stresu,“ říká Ludvíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborníci na homeopatii podle průzkumu zjišťují, že stále více lidí vyhledává informace o alternativní léčbě přes internet. Stoupá i počet těch, kteří homeopatika alespoň jednou upřednostnili před klasickou léčbou

Homeopatická společnost byla v 90. letech součástí České lékařské společnosti, ale jen na pět let. Odborníkům se nelíbilo, že homeopatika nemají žádné úspěšné klinické studie a testy, jinými slovy, že neexistuje žádný důkaz, který by prokázal jejich účinnost.

„Jde o to, že potřebujete studie a výzkumy abyste věděli, že něco funguje. Ale tady jde o to, že tyto léky nemají jediný seriózní důkaz,“ vysvětluje předseda Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně Jiří Beneš.

„Já jsem s nimi seděl mockrát, a když jsem viděl to zapálení praktických lékařů, tak jsem to obdivoval, ale bohužel se dostáváme pořád jen k přáním a nikde ten efekt není prokázaný seriózní vědeckou studií,“ dodává.

Nové léky registruje Státní ústav pro kontrolu léčiv. Hlídá hlavně případné nežádoucí účinky. Za poslední roky zaregistroval u homeopatik jedno podezření na přechodnou ztrátu vědomí a alergickou reakci.

V Česku je aktuálně v prodeji několik stovek alternativních léčivých prostředků. „V tuto chvíli v Česku registrujeme asi 724 variant léčivých přípravků, které spadají do skupiny homeopatik,“ říká mluvčí ústavu Lucie Přinesdomová.

Homeopatická léčba u nás není oficiální léčebnou metodou, ale jen doplňkovou, a proto si ji lidé musí platit ze své kapsy. Zatím to tak bude i dál.

„Úhradu homeopatie ze zdravotního pojištění v současné době neplánujeme,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Dana Šalamunová.

Nejčastěji lidé používají homeopatické léky na nachlazení, na kožní problémy anebo jako prevenci. Roste i počet odborníků, kteří se v homeopatii vzdělávají, za poslední tři roky prošlo vzdělávacími semináři Homeopatické lékařské asociace více než čtyři tisíce studentů.

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme