Karel IV. zanechal výraznou stopu i v Itálii. Římského císaře připomíná výstava v Monze

Karel IV. opět vládne v Itálii, alespoň symbolicky. V Monze totiž začala výstava věnovaná životu a dílu českého krále a římského císaře, a to u příležitosti 700. výročí jeho narození. Právě v tomto městě je také uchována takzvaná Železná koruna lombardských králů, kterou v roce 1355 získal i Karel IV.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V italské Monze začala výstava věnovaná 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV.

V italské Monze začala výstava věnovaná 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. | Foto: Robert Mikoláš

Výstava nazvaná Císař Karel IV.: Život ve čtrnácti zastaveních začala v podzemním muzeu baziliky sv. Jana Křtitele. Jako první se slova ujmul Franco Gaianni, předseda nadace, která se stará o jednu z nejvzácnějších insignií Itálie, o takzvanou Železnou korunu.

Korunou pocházející z druhé poloviny 9. století a obsahující i železný pásek považovaný za hřeb z Kristova kříže byli korunováni všichni římští i italští panovníci včetně Karla Velikého, Fridricha Barbarossy i Karla IV.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Monze začala další ze série výstav věnovaných 700. výročí narození Karla IV. Na zahájení byl i zpravodaj Robert Mikoláš

Franco Gaianni prozradil, že koruna zdobená emaily a drahokamy je umístěna v malé kapli s freskami od malířů z rodiny Zavattari.

„Symbolizovala původní propojení třech částí, řekněme té středověké Římské říše, tak mělo být naplněno její propojení do jednoho celistvého celku, tedy nový římský císař vládne nad celým územím původní Římské říše,“ vysvětlila Eva Doležalová z Historického ústavu Akademie věd České republiky.

Na výstavě o Karlu IV. v Monze se však největšímu zájmu těší jiná koruna, a to Svatováclavská, jejíž kopie září přímo před císařovou bustou.

Návštěvník se tu dozví i další informace ze života Karla IV. i z období jeho vlády. „Podrobnosti o jeho osobě, jeho rodině, manželkách, politickém a vojenském vzdělání. O jeho vášni pro relikvie, další podrobnosti o jeho vzdělání v Itálii, ve Francii,“ vyjmenovala Radka Neumannová, ředitelka Českého centra v Miláně, které výstavu spoluorganizuje.

Objev českých lékařů a historiků: první úspěšný císařský řez byl zřejmě už ve 14. století v Praze

Číst článek

V muzeu pod bazilikou nechybí ani dobová vyobrazení z Velkých francouzských kronik, snímky posvátných předmětů uložených v Metropolitní kapitule u sv. Víta nebo fotografie soch Karla IV., například té od Josefa Maxy stojící v Mělníku. Chybět však nemůže ani císařův dvorní malíř Mistr Theodorik.

Výstava o Karlu IV. je putovní. Po Monze tak bude následovat Bologna, Florencie, Parma, Monte Carlo, Miláno a Mantova.

V italské Monze začala výstava věnovaná 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. | Foto: Robert Mikoláš

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme