Povolení vrtů ve sporném moři přiostřilo vztahy Japonska s Čínou

Tokio oznámilo, že povolí japonským ropným společnostem průzkumné vrty ve sporné oblasti Východočínského moře. Rozhodnutí japonské vlády zřejmě zvýší napětí mezi Japonskem a Čínou, které nejnověji odstartovalo vydání kontroverzní japonské učebnice dějepisu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protijaponská demonstrace

protijaponská demonstrace | Zdroj: ČTK

Japonské ministerstvo obchodu uvedlo, že povolí vrty ve vodách východně od míst, které Tokio označuje za mořskou hranici s Čínou, nedaleko čínské vrtné plošiny. Čínské ministerstvo zahraničí rozhodnutí označilo za provokaci.

Peking má na podobu hranice jiný názor a v minulosti vyvolal opakované protesty Japonska proti svým průzkumům nalezišť zemního plynu, jež podle Tokia naopak zasahovaly do japonské ekonomické zóny.

Čínská diplomacie už v minulých dnech před podobným krokem varovala. Jeden z vysokých čínských činitelů ministerstva zahraničí konflikt ohledně energetických zdrojů označil za jeden z hlavních současných problémů čínsko-japonských vztahů.

Konfliktní rozhodnutí Japonska přichází v době, kdy světová média podrobně informují o masových protijaponských demonstracích v Číně. Ty podnítila nově schválená japonská učebnice dějepisu, která podle kritiků opomíjí zločiny spáchané za druhé světové války japonskou armádou.

Nespokojenci při akcích, jimž čínská vláda nechala nezvykle volný průběh, požadovali také, aby Japonsko přestalo usilovat o stálé členství v Radě bezpečnosti OSN. Ve středu se k čínským protestům proti japonské učebnici historie přidala i komunistická Severní Korea.

Japonský premiér Džuničiró Koizumi dnes nicméně popřel, že by povolení průzkumu surovinových zdrojů ve Východočínském moři mělo jakoukoli souvislost s čínskými víkendovými protesty či s odmítnutím Pekingu omluvit se za škody způsobené japonským zájmům při těchto demonstracích.

Martin Hromádka, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme