Čištění komínů je povinné ze zákona

16. září 2016
Dobré odpoledne

Až bude chladno a začnete topit, bude už pozdě na čištění komínů. Co si nechat zkontrolovat, ať už máte kotel na tuhá paliva nebo na plyn, přišel do poradny Regionu říct kominík Jan Procházka. Před topnou sezónou je potřeba prohlédnout celý komín. A to od spotřebiče po kouřovod, sopouch, půdice komínu až po ústí komínu.

„Problémem u starších staveb jsou dřevěné konstrukce přímo na plášti komína. Přitom mají být vzdálené minimálně 5 cm. V takovém případě je třeba dřevěnou konstrukci odizolovat. U starších komínů jsou taky problémem vypadané spáry.“

Komíny od kotlů na tuhá paliva se ze zákona musí čistit dvakrát nebo třikrát ročně podle typu

„Komín na tuhá paliva se čistí třikrát ročně u celoročních provozů a dvakrát ročně u sezónního provozu. Sezónní provozy jsou většinou ty kotle, které jsou v provozu od podzimu do jara. Celoroční provoz je i takový, kdy lidé mají kuchyňský sporák a topí v něm pořád. To už je celoroční provoz a ten by se měl čistit třikrát ročně,“ vysvětluje Jan Procházka.

Komíny od kotlů na plyn se ze zákona musí čistit jednou ročně

„Komíny od plynových kotlů by se měly čisti jednou ročně a taky by měly projít kontrolou. A to jak spotřebič, tak kouřovod, který vede do sopouchu a celý komínový průduch. Hlavně je potřeba zkontrolovat průchodnost a pevné usazeniny. Může to být třeba i pavouk, který v komínu udělá pavučinu a na ni napadá například listí,“ upozorňuje host. V takovém případě se pak jedovatý oxid uhelnatý nedostane ven a vrací se zpět. Taková situace pak často končí pro obyvatele domu tragicky.

U silně zanesených komínů pomůže vypalování

„Pokud najdeme nějaký starý komín, který už nejde vyčistit, tak se může komín chemicky vypálit nebo vyfrézovat,“ říká host. Komín se vypaluje tak, že se od vrchu do něj naleje petrolej, který zteče dolů až k vybíracím dvířkům a tam se zapálí. Tuto činnost ale může dělat pouze odborně způsobilá osoba. Rozhodně to nemůže dělat laik.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.