Vědecká roadshow Plus pokračuje 22. září v Brně. Čím překvapí tentokrát? Například novinkami o Věstonické Venuši

4. září 2017

V září jsme pro vás nachystali dny plné vědy s Českým rozhlasem Plus. Na co se můžete těšit v moravské metropoli?

Přichystali jsme pro vás soutěže o ceny (například digitální DAB rádio), kvízy přímo na ulici, a experimenty s ohněm nebo Van de Graaffovým generátorem blesků. Předvedeme vám také trojrozměrný tisk a řadu dalších technologických novinek. Uvidíte zákulisí živého rozhlasového vysílání a můžete se stát jeho součástí.

Brno, 22. září 2016: Moravské náměstí (u sochy Jošta) 10–17 hodin

V akci se předvede mobilní robot Orpheus určený pro průzkum nedostupných oblastí a záchranu lidí. Sledovat ho můžete nejen při dálkovém řízení operátorem, ale i při samostatné práci bez lidského vedení.


Vědeckou roadshow pro vás připravujeme ve spolupráci s vědeckými centry a projektem Noc vědců (30. září) ve čtyřech městech České republiky. Byli jsme již v Plzni (8. září) a Liberci (15. září) a po zastávce v Brně (22. září) nás uvidíte ještě v Olomouci (29. září).

V Magazínu Leonardo, který budeme vysílat v přímém přenosu (14:33-15:00), se dozvíte nejnovější informace o probíhajícím průzkumu Věstonické venuše od vedoucího ústavu Anthropos doc. PhDr. Martina Olivy, Ph.D., DSc. Věstonická Venuše v polovině srpna 2016 opustila na 15 hodin sejf a putovala do laboratoří společnosti FEI, kde ji vědci dali pod skener. Podle odborníků soška stará asi 29 000 let prošla skenem, který by lidské tělo nevydrželo. Vědci pořídili celkem 80 gigabitů dat a nyní je vyhodnocují. Zatím vygenerovali trojrozměrný model a spojili do něj dvě části sošky. Vědci jsou detailností snímků překvapeni. Zjistili například, že uvnitř hliněné sošky je řada neznámých příměsí, ale teprve zjišťují, o co se jedná.


PROGRAM AKCE
10:00 - zahájení
- experimenty VIDA! (celý den)
- robot Orpheus
- 3D tisk (celý den)
- pouliční kvízy o ceny (celý den)
- natáčení pořadu Leonardo Plus s astrofyzikem Petrem Kulhánkem
- možnost prohlédnout si přenosové vozy a vidět přímý přenos
14:33–15:00
- Magazín Leonardo speciál - živé vysílání o vědě a technologiích
17:00 - závěr akce

V oranžovém stanu Českého rozhlasu Plus budeme v Brně tisknout trojrozměrné předměty. Můžete si zblízka prohlédnout technologii, o které se v poslední době tolik mluví a začíná pronikat do mnoha oblastí jako je zdravotnictví, vojenství nebo umění. Odborník z MCAE Systems vysvětlí a předvede, jak 3D tisk pomohl vytvořit podobu Jošta Lucemburského.

Jak si zapálit ruku a neutrpět popáleniny? Nepotřebujete k tomu azbestový oblek, stačí vám saponátová voda a propan-butan ve spreji. Vzniklou pěnu udržíte hořící v ruce bez zranění. Tento a další vědecké experimenty vám předvedou zkušení lektoři ze zábavního vědeckého parku VIDA!

Celým dnem na Moravském náměstí v Brně bude provázet moderátor Jan Burda ve dvojici s Terezou Šťastnou.

Pokud nemůžete přijít, doporučujeme během dne poslouchat vstupy a pořady na ČRo Plus.

autor: pez
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.