Letadla koalice vedené USA podle syrské armády zasáhla její jednotky. Zemřely desítky vojáků

Vojenská letadla koalice vedené Spojenými státy bojující proti Islámskému státu bombardovala pozice syrské armády blízko letiště u města Dajr az-Zaur. Informovala o tom syrská státní televize s odvoláním na prohlášení hlavního velitele syrské armády. Americká armáda poté oznámila, že zastavila útoky na cíle, o kterých si myslela, že jsou to pozice Islámského státu. Podle ruského ministerstva obrany zahynulo 60 syrských vojáků a dalších zhruba sto je zraněných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V syrském městě Aleppo jsou budovy značně poškozené

V syrském městě Aleppo jsou budovy značně poškozené | Zdroj: Reuters

Spojené státy v oblasti údajně útočily na několik tras u města Dajr az-Zaur, které radikální džihádisté využívají pro své dodávky. Zároveň dodaly, že v dané oblasti koaliční letouny útočily i v minulosti a to s vědomím Moskvy.

Syrská armáda tvrdí, že koaliční nálety jsou důkazem toho, že Američané a jejich spojenci podporují radikální džihádisty.

Podle ruského ministerstva obrany při bombardování zemřelo 62 vojáků a sto jich bylo zraněno, informuje o tom agentura Reuters.

V pondělí vstoupilo v zemi v platnost příměří mezi silami syrského prezidenta Bašára Asada a vzbouřenci, jež vyjednalo minulý týden Rusko a Spojené státy. Stále ho však komplikují incidenty a obviňování z jeho nedodržování a zatím nemohla být dopravena humanitární pomoc obyvatelům Aleppa, což je předpokladem rusko-americká smlouvy o příměří.

Syrská organizace pro lidská práva, která situaci v zemi sleduje z Londýna, udává, že při náletech zemřelo 80 syrských vojáků. Odvolává se na zdroj z letiště. Podle organizace ve stejnou dobu útočily ve stejné oblasti také ruská letadla.

Na místě podle ruského ministerstva nyní probíhá boj mezi Islámským státem a syrskou armádou. Moskva útok označila za důkaz toho, že Washington „tvrdohlavě odmítá" koordinovat útoky s Damaškem.

Východosyrské Dajr az-Zaur leží uprostřed území kontrolovaného bojovníky takzvaného Islámského státu. Syrské armádě se ale podařilo obsadit přístav a několik dalších čtvrtí.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že za posledních 24 hodin bylo syrské příměří mezi vládními vojsky a opozicí porušeno víc než 50 krát. Spojeným státům už kvůli tomu prý poslalo dopis, ve kterém detailně popisuje porušování klidu zbraní ze strany syrské umírněné opozice.

ČTK, Iva Kestřánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme