Za vytápění letos lidé ušetří. Ceny zemního plynu i elektřiny klesají

Za vytápění mohou domácnosti letos ušetřit - a to i v řádech tisíců korun. Dolů jdou totiž ceny zemního plynu i elektřiny. Lidé by ale před startem topné sezony neměli zanedbat kontrolu svých spotřebičů. Třeba kominíci totiž mají už teď diáře přeplněné objednávkami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

topení, radiátor

topení, radiátor | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Kominík Jan Vedra se v září skoro nezastaví. „Přes den mám třeba 20 až 30 telefonů. Lidi to nechávají na poslední chvíli a pak se prostě stává, že se na kominíka dlouho čeká,“ podotýká.

Za kontrolu a vyčištění komína si účtuje zhruba sedm set korun. Spalinové cesty musí vidět kominík minimálně jednou za rok. Pokud se domácnosti kontrole vyhnou, hrozí jim pokuta v řádu desetitisíců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyúčtování za topnou sezonu by letos většinou mohlo klesnout. Příspěvek připravila Zuzana Švejdová

U toho plynového spotřebiče je to horší, protože tam to zákazník nepozná. Spaliny se místo toho, aby šly do komína, tak se vracejí zpátky do místnosti, a může tam dojít k otravě,“ upozorňuje Jan Vedra.

V letošní topné sezoně lidé ušetří. I kvůli konkurenčnímu boji jde totiž většina dodavatelů energií s cenou dolů. Podle ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiřího Gavora to poznají zejména Češi, kteří topí zemním plynem - těch je v zemi nejvíc, konkrétně přes milion domácností. „Prakticky všichni ušetří. Úspora se může pohybovat řádově i v tisícikorunách,“ upřesňuje.

To ceny dřeva se už několik let výrazně nemění. Za kubík lidé zaplatí v průměru kolem tisícovky. „Loňská i předloňská mírná zima poptávku po palivovém dříví ovlivnila. Lidé mají většinou zásoby dřeva z mírné zimy z posledních let, snižují poptávku,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Kohoutky s teplem se ale otevřou, až se venkovní teploty udrží pod třinácti stupni. Až pak totiž začnou teplárny dodávat teplo do domácností.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme