V okolí výbuchu v New Yorku nalezli tlakový hrnec napojený na dráty i 'další zařízení'

29 lidí zranil výbuch na newyorském Manhattanu. Podle starosty Billa De Blasia šlo o úmyslný čin. Policisté nedaleko místa činu objevili tlakový hrnec napojený na dráty. O několik bloků dál pak našli jiné zařízení napojené na mobilní telefon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejméně 29 lidí bylo zraněno, podle prvních informací nikdo těžce

Nejméně 29 lidí bylo zraněno, podle prvních informací nikdo těžce | Zdroj: Reuters

Aktuálně policie nepotvrdila informace, že že by incident souvisel s terorismem. Na místě exploze dál zasahují speciální jednotky. Celá oblast je uzavřená.

Výbuch nastal ve velmi rušné ulici plné lidí, na místo hned přijely sanitky a záchranáři. Při explozi nikdo nezemřel, poslední zdroje ale uvádějí 29 zraněných. Podle záchranářů nikdo není v přímém ohrožení života, ale jeden člověk by měl být ve vážném stavu. Výbušnina měla podle prvních informací explodovat na ulici někde poblíž popelnice nebo odpadkového koše, případně přímo uvnitř.

Do čtvrti přijeli vyšetřovatelé FBI, kteří po příčinách pátrají. Starosta New Yorku Bill de Blasio se snažil obyvatele města hlavně uklidnit. Incident nedává do souvislosti s terorismem, podle něj ale šlo o úmyslný čin. Poblíž místa výbuchu vyšetřovatelé objevili tlakový hrnec napojený na dráty.

Bylo to jako ohňostroj, popsala svědkyně

Několik bloků odtud našla policie také podezřelé zařízení, které bylo rovněž napojeno dráty na mobilní telefon. Policie ovšem také prověřuje možnost, že vše způsobily výbušniny používané na stavbách, uložené v jedné popelnici.

„Byl to velmi silný výbuch. Bylo to děsivé, vypadalo to jako hrom. Znělo to opravdu velmi silně a blízko. Kdybych to porovnat, bylo to jako ohňostroj,“ popsala jedna ze svědkyň výbuch.

New Yorkem otřásla exploze. Nejméně 29 lidí je zraněných, policie prověřuje další podezřelá zařízení

Číst článek

Televize CNN s odvoláním na zdroj z bezpečnostních složek již dříve uvedla, že vyšetřovatelé se na základě předběžných informací domnívají, že výbuch na Manhattanu způsobila nálož umístěná v popelnici nebo poblíž ní.

Policie oblast evakuovala a uzavřela. Varovala také, že motoristé musejí počítat s dlouhými zdrženími. Incident rovněž ovlivnil provoz na některých trasách metra.

Svědci na twitteru uvedli, že exploze vyšla z popelnice. Stalo se tak v sobotu kolem 20:30 místního času (neděle2:30 SELČ). Poničeny byly okolní budovy i vozidla. Stovky lidí z místa utekly. Na místo se sjelo množství sanitek, hasiči a policejní auta.

V sobotu v New Jersey vybuchla nedaleko tratě, na které se měl běžet charitativní závod, podomácku sestrojená bomba. V době exploze nebyli u místa výbuchu žádní lidé a bomba ani nezpůsobila žádné škody. Newyorský starosta Blasio řekl, že neexistuje žádné specifické spojení mezi výbuchy v New Jersey a New Yorku.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme