Exploze v New Yorku: Všech 29 zraněných opustilo nemocnice. Město mělo štěstí, říká guvernér

Newyorští lékaři už propustili z nemocnice všech 29 lidí zraněných při výbuchu na Manhattanu. Informoval o tom guvernér Andrew Cuomo. Ten zároveň potvrdil, že úřady stále nemají důkazy o tom, že by exploze souvisela s mezinárodním terorismem. Ulice metropole bude z preventivních důvodů střežit o tisíc policistů víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všech 29 raněných bylo propuštěno z nemocnic. Na místě výbuchu jsou vyšetřovatelé

Všech 29 raněných bylo propuštěno z nemocnic. Na místě výbuchu jsou vyšetřovatelé | Zdroj: Reuters

Andrew Cuomo je přesvědčený, že mělo město obrovské štěstí, když se útok obešel bez obětí na životech. Výbuch označil za teroristický čin, podle něj ale nic nenasvědčuje tomu, že by incident měl nějakou spojitost s mezinárodním terorismem.

„FBI spolu s newyorskou policií zkoumají záznamy bezpečnostních kamer z místa činu. Snaží se identifikovat útočníka,“ řekl. Úřady požádaly o pomoc při vyšetřování i veřejnost.

Každý, kdo by měl video nebo fotografie z doby a místa exploze, se má policii ozvat. Motiv útoku se stále zjišťuje - úřady o výbuchu mluví jako o záměrném činu, nemají ale zatím žádné důkazy o spojení s terorismem.

Andrew Cuomo v neděli také oznámil, že ulice metropole bude z preventivních důvodů střežit o tisíc policistů víc.

Kousky kovu v obličeji a prasklé ušní bubínky, popisují svědci výbuch na Manhattanu

Číst článek

Exploze se v rušné části Manhattanu ozvala kolem půl deváté večer tamního času. Policisté a agenti FBI okamžitě uzavřeli rozsáhlou oblast a začali prohledávat okolní bloky.

O několik ulic dál objevili podezřelý balíček, který byl napojen dráty na mobilní telefon. Poblíž místa výbuchu vyšetřovatelé také objevili tlakový hrnec napojený na dráty, který v současné době zkoumají pyrotechnici.

Jedna ze svědkyň popsala, že výbuch vypadal jako obří koule kouře. Všichni lidé prý byli v šoku a někteří si stěžovali, že jim zřejmě praskly ušní bubínky, protože byla exploze velmi hlasitá. Slyšet ostatně byla i několik bloků daleko.

Výbuch, jehož pachatel je neznámý, podle policejních zdrojů stanice CNN způsobila nálož umístěná v boxu připomínajícím krabici na nářadí, která stála před jedním z domů rezidenční čtvrtě.

Podle zdroje z vyšetřování, který citovala agentura Reuters, hrubé zpracování bomby a relativní neúčinnost výbušniny neukazuje na to, že by v případu hrála roli nějaká vyspělejší organizace.

Trump po výbuchu v NY: 'Budeme tvrdí a ukončíme to.' Clintonová varovala před unáhlenými závěry

Číst článek

Zranění při výbuchu utrpělo dohromady 29 lidí, nikdo z nich nebyl podle lékařů v ohrožení života. Jak uvedl newyorský guvernér Andrew Cuomo, všichni jsou už z nemocnice propuštěni.

Stavební experti spolu s hasiči už prozkoumali budovy, které eploze poničila. Zjistili, že výbuch neporušil jejich statiku a jsou stabilní.

Marie Machytková, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme