Chlorové útoky v Sýrii provedla syrská armáda, prokázalo šetření OSN

Šetření OSN a Organizace za zákaz chemických zbraní zjistilo, že chlorové bomby v Sýrii svrhly dvě vrtulníkové letky syrské armády a dvě další jednotky. Informuje o tom agentura Reuters, které to potvrdil nejmenovaný západní diplomat. Zjištění podle agentury posílí tlak západních členů Rady bezpečnosti OSN na přijetí sankcí proti syrskému režimu. Prezident Bašár Asad dál odmítá, že by jeho vojáci toxický plyn používali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitva v Aleppu může být pro další vývoj v Sýrii rozhodující (ilustrační foto)

Bitva v Aleppu může být pro další vývoj v Sýrii rozhodující (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Vyšetřování trvalo rok a soustředilo se na útoky mezi dubnem 2014 a srpnem 2015. Během roku předložil tým OSN a Organizace za zákaz chemických zbraní tři zprávy a tento týden chce zveřejnit čtvrtou.

Třetí zpráva z letošního srpna označila za pachatele dvou útoků pomocí chlorových bomb syrskou armádu, ale také Islámský stát, který použil yperit. Podle třetí zprávy existuje dostatek informací k závěru, že helikoptéry syrských jednotek shodily zařízení, které uvolnilo 21. dubna 2014 a 16. března 2015 toxické látky ve dvou obcích v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. V obou případech byl použit chlor.

Čtvrtá zpráva se zaměří na devět útoků v sedmi oblastech. Podle citovaného diplomata nic nenaznačuje, že by chemické zbraně použili povstalci.

Sýrie předala v roce 2013 mezinárodním inspektorům ke zničení 1300 tun chemických zbraní, ale i potom byly objeveny neodevzdané jedovaté látky, včetně sarinu a nervového plynu VX. Nejnověji se podezření z užití chloru objevilo minulý týden při útoku v Aleppu, připomíná Reuters.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme