V řeckém uprchlickém táboru vypukl požár, před ohněm utekly tisíce migrantů

Uprchlický tábor na řeckém ostrově Lesbos zachvátil mohutný požár. Ten se rozhořel po ostrých střetech mezi běženci. Podle tamních úřadů se jich následně po celém ostrově rozprchly tisíce. V současné době v areálu tábora zasahují desítky hasičů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor Moria na ostrově Lesbos (foto z listopadu 2015)

Uprchlický tábor Moria na ostrově Lesbos (foto z listopadu 2015) | Zdroj: Reuters

V táboře Moria, kde v té době přebývalo přes čtyři tisíce uprchlíků, vypukly odpoledne šarvátky mezi příslušníky různých národností. Stalo se to poté, co se rozšířily drby, že řecká policie plánuje vracet uprchlíky zpět do Turecka.

Nejprve se tři stovky migrantů vydaly demonstrovat do správního střediska Mytilini, pořádkové síly tábora je ale zahnaly zpět. V táboře poté vypukly nepokoje.

Vytvořil se konflikt mezi občany různých zemí, mezi nimiž rostl vztek podle toho, o jaké národnosti se soudí, že má větší šanci získání azylu v Evropě. Na několika místech byl poté založen požár, který přiměl běžence opustit své příbytky a uprchnout z tábora.

Protesty uspořádali i místní obyvatelé, kteří snášejí přítomnost uprchlíků na ostrově stále hůře. Policie demonstrantům ale zabránila se k táboru dostat blíže. Podle řeckých médií potyčky v davu vyvolali pravicoví extremisté.

Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme