Jak se zrodila klimatizace?

20. září 2016

Jízdu autem nebo práci v kanceláři v letním vedru už si dnes bez ní ani neumíme představit. Klimatizaci bereme jako samozřejmost, přestože se u nás masivně rozšířila až před nedávnem. O to víc překvapí, když zapátráme po historii klimatizace. Ta totiž sahá až do první půlky 19. století!


Příspěvky Meteoru 17. 9. 2016
01:48 Pomozte najít plcha velkého!
14:51 Zkameněliny a trilobiti v Brdech
24:47 Jsou geneticky modifikované potraviny budoucností lidstva?
42:35 Robot napsal román
46:57 Jak se zrodila klimatizace?

Po původu objevů a vynálezů se pídíme už od začátku září v novém seriálu pořadu Meteor. Zajímá nás zejména to, jak vynálezce na svůj objev přišel, co bylo tím rozhodujícím impulzem. Podívali jsme se už, jak se zrodil psací stroj a objasnili jsme i počátky očkování proti neštovicím. Tentokrát jsme se zaměřili na klimatizaci.

Věčná touha zchladit vedro

Ochlazovat svá obydlí v době veder se snažili lidé odpradávna. Za zakladatele „klimatizace“ by se tak dali s nadsázkou označit už staří Číňané, Indové nebo Egypťané. A samozřejmě zámožní Římané.

Aby lépe snášeli vedro, uzpůsobili tomu stavbu svých domů. Římané například stavěli domy tak, že jednou stranou přiléhaly k akvaduktu. Proudící voda pak dům sama ochlazovala.

Princip klimatizace

Princip moderní klimatizace ale spočívá v něčem jiném. Přišel s ním v roce 1820 britský vědec Michael Faraday, který zjistil, že stlačené amonium (NH3) v kapalném stavu dokáže chladit, pokud je postupně vypouštěno.

Faradaye ale tenkrát nenapadlo, jak toho využít. Moderní klimatizační systém přišel na svět na počátku 20. století v Americe. A vymyslel jej Američan Willis Carrier, původně technik u firmy, která vyráběla topení a větráky.

Otec klimatizace

Willis Carrier, zvaný „otec klimatizace“, se narodil roku 1876 a vyrůstal na rodinné farmě nedaleko New Yorku. Ve firmě se dobře uvedl už v 25 letech, kdy pomohl vylepšit kotle na topení.

Jeho chladicí systém vznikl na objednávku jedné brooklynské tiskárny. Kvůli vysokým teplotám a vlhkosti vzduchu se v tiskařských strojích muchlal papír a špatně schly barvy.

Spásná myšlenka při čekání na vlak

„Napřed po mně chtěli topit, teď zase chladit. Rád bych jim vyhověl, ale jak? Lámal jsem si s tím hlavu, až jsem na to nakonec přišel, náhodou, při čekání na vlak,“ prozradil Carrier ve svých vzpomínkách.

„Tehdy byla teplá noc a padala mlha. Než mi vlak přijel, byl jsem úplně navlhlý. Oblečení, vlasy, všecko! No a tehdy mě to trklo! To prostě musí souviset - teplota, vlhkost a rosný bod. Vzpomněl jsem si na Farradaye a začal se v tom trochu šťourat. Použil jsem trysku, která byla původně konstruovaná jako rozprašovač spreje proti komárům,“ dodal Carrier.

První chladicí přístroj: 1902

První chladicí přístroj se podařilo uvést do provozu 17. července 1902. O 4 roky později si ho nechal Carrier patentovat.

A jak přístroj fungoval? Zjednodušeně řečeno: Bylo potřeba hnát vzduch kolem stočených trubek se studenou vodou. Vodní páry se na trubkách srážely, odebíraly teplo z okolního vzduchu a tím ho ochlazovaly. Přístroj upravoval teplotu i vlhkost zároveň.

Biografy, automobily i Bílý dům

Carrierův vynález začaly houfně používat americké továrny a také biografy, divadla, hotely a nemocnice. Brzy se dostala do domácností i automobilů. A klimatizaci si nechal namontovat Kongres i Bílý dům.

Z firmy Carrier Corporation, kterou vynálezce založil s několika kolegy, se stal největší světový výrobce klimatizačních systémů. Dnes podnik působí ve 170 zemích světa a zaměstnává na 45 000 lidí.

Air conditioning

Zajímavé ale je, že samotný termín "air conditioning", v češtině klimatizace, pochází od jiného vynálezce. Použil ho Stuart H. Cramer v patentové přihlášce na zařízení pro zvlhčování vzduchu.

V příštím díle seriálu o historii vynálezů se podíváme na to, jak a kde vznikl první bankomat.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio