Psi celníků dokážou vyčenichat i bankovky. Rozpoznat jejich pach se učí v Heřmanicích na Liberecku

Celníci ve výcvikovém středisku v Heřmanicích na Liberecku cvičí služební psy na vyhledávání bankovek. Na jejich odhalování se zaměřují stále více kvůli praní špinavých peněz a financování terorismu. Fenka belgického ovčáka Boxy už má za sebou několik úspěchů. Na ruzyňském letišti v Praze odhalila pašeráka a na zaprášené půdě našla 2,5 milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukázky výcviku služebních psů Celní správy ČR ve výcvikovém středisku v Heřmanicích na Liberecku

Ukázky výcviku služebních psů Celní správy ČR ve výcvikovém středisku v Heřmanicích na Liberecku | Foto: Eva Malá | Zdroj: Český rozhlas

„Velký důraz při přezkušování klademe na takzvané lovecké chování psa. Pokud nemá lovecké chování, tak je velice těžké ho to naučit,“ vysvětluje vedoucí výcvikového střediska Heřmanice Josef Dušánek.

Pes nastoupí na tři měsíce do základního kurzu, kde se učí hledat pach barvy na bankovkách. „Celosvětově mají licenci na barviva bankovek pouze dvě firmy, takže je úplně jedno, na které bankovky je učíte. Nemusí to být konkrétně dolary, eura, stačí české peníze, ale my samozřejmě máme k dispozici jak znehodnocená eura, tak dolary,“ popisuje Dušánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Psi celníků dokážou vyčenichat i bankovky. Rozpoznat jejich pach se učí v Heřmanicích na Liberecku. Natáčela Eva Malá

Celníci od začátku učí služební psy, aby dokázali vyčenichat jen větší množství bankovek. „Cestující mohou legálně provézt 10 tisíc eur. Potřebujeme, aby pes neoznačil každého cestujícího, ale pouze ty, kteří vezou větší objem peněz,“ dodává vedoucí výcvikového střediska.

Největší problémy jsou v Česku podle něj s vietnamskou a ruskou komunitou. „Jsou to hlavně Karlovy Vary a letiště. Tuto kategorii budeme teď posilovat. Je to velmi efektivní způsob, 120 lidí nastupuje do letadla, pes všechny prověří a pokaždé nám označí kolem 6 nebo 8 lidí, kteří mají větší obnos,“ upřesňuje Dušánek.

Ukázky výcviku služebních psů Celní správy ČR ve výcvikovém středisku v Heřmanicích na Liberecku | Foto: Eva Malá

Cvičení psů na vyhledávání bankovek je poměrně nové. Čtyřletá fenka belgického ovčáka Boxy už má ale za sebou nemalé úspěchy.

„Pro mě je největší radost 2,5 milionu českých korun z domovní prohlídky. Našla je na půdě, ve tmě, v nepořádku, někde mezi starými hračkami a vánočními ozdobami. Hlavně to bylo po celodenní službě na letišti a tohle bylo někdy ve dvě ráno, takže byla po 15 hodinách směny,“ vzpomíná psovodka Milena Bečková.

„Letos nám také udělala radost, byť těch peněz nebylo takovéto kvantum. Muž se posadil a ona mu označila boty, kde měl 14 tisíc. Chtěl se vylhat, aby prošel, tak se přiznal, že peníze má. Měl ale víc peněz schovaných v botách,“ přibližuje Bečková.

„Hledáme jak na odletových, tak i příletových linkách. Když pes narazí na pach bankovky, tak ji pasivně označí. Neškrábe, neštěká, nekouše. Hodně bankovek bývá v kapsách nebo v kabelkách, takže v úrovni pasu, takže pes se většinou k člověku postaví, položí mu hlavu na nohu. Spousta lidí si myslí, že se přišel pomazlit nebo se nechat pohladit,“ uzavírá psovodka.

Dva služební psi už prohledávají pražské Letiště Václava Havla. Další pak budou sloužit i na letištích v Brně, Ostravě a Karlových Varech.

Ukázky výcviku služebních psů Celní správy ČR ve výcvikovém středisku v Heřmanicích na Liberecku | Foto: Eva Malá

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme