Červený kříž i OSN po útoku na humanitární konvoj pozastavily posílání pomoci do Sýrie

Organizace spojených národů (OSN) i Červený kříž pozastavily posílání humanitární pomoci do Sýrie. Důvodem jsou obavy o bezpečnost po pondělním útoku na konvoj s pomocí, při kterém zahynulo 12 lidí. Šlo prý o řidiče a humanitární pracovníky syrského Červeného půlměsíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky kamionu u syrského města Urm al-Kubra

Trosky kamionu u syrského města Urm al-Kubra | Zdroj: Reuters

„Něco jsme plánovali ve čtyřech městech, ale zatím jsme to odložili, abychom vyhodnotili bezpečnostní podmínky,“ uvedl Robert Mardini, který má v Mezinárodním výboru Červeného kříže (MVČK) na starosti Blízký východ a severní Afriku.

Pomoc měla zamířit do povstalci obléhaných měst Fúa a Kafrája v provincii Idlib a do vládou blokovaných měst Madájá a Zabadání.

Vyslání konvojů s humanitární pomocí do Sýrie odložila i OSN. Od syrské vlády přitom nedávno získala povolení, že pomoc může dovézt.

Podle mluvčího OSN Stéphanea Dujarrice bylo v pondělí zasaženo nejméně 18 z 31 kamionů, které vyslala OSN a Syrský červený půlměsíc (SARC).

Automobily měly dovézt pomoc pro 78 tisíc lidí v těžko dostupné oblasti v provincii Halab. Podle UNICEF měly obyvatelům převézt mouku, další potravinové zásoby a léky.

V Aleppu byly večer obnoveny útoky na čtvrtě ovládané povstalci, dvě hodiny po konci příměří

Číst článek

K útoku došlo pouhý den poté, co vypršela platnost týdenního příměří dojednaného USA a Ruskem. Podle opozičních aktivistů mají úder na svědomí syrská či ruská letadla.

„Je to velmi znepokojivé. Došlo k obnovení násilností a bojů na mnoha místech,“ podotkl Robert Mardini.

Útok na humanitární konvoj odsoudil zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Mluvčí americké diplomacie John Kirby pak oznámil, že Washington teď bude muset přehodnotit svou budoucí spolupráci s Ruskem v Sýrii.

Podle posledních informací Kreml nevěří, že se v dohledné době podaří obnovit příměří.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme