Cyklista König se vrací do „domácího“ prostředí. Ve stáji Bora bude lídrem na Tour 2017

Po dvou letech strávených v týmu Sky se český cyklista Leopold König přesouvá zpět do německé stáje Bora, kde podepsal tříletou smlouvu. Stane se tam jedničkou pro velké etapové závody, Tour de France nevyjímaje. Osmadvacetiletý vrchař označil své rozhodnutí jako nejspíš nejlepší, co mohl udělat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leopold König za sebou má první etapu letošní Tour de France

Leopold König za sebou má první etapu letošní Tour de France | Zdroj: Reuters

„Řekl bych, že je to návrat do domácího prostředí. Ten tým mi v podstatě dal možnost jezdit největší závody na světě a díky němu jsem se dostal do velké cyklistiky. V koutku duše jsem se popravdě modlil, aby tým vyrostl a mohl jsem tam po Sky přestoupit zpět. Zkrátka pokud by se takhle příležitost naskytla, tak bych ji rád využil, a to se stalo,“ vysvětloval Leopold König.

V týmu Bora (dříve pod názvem NetApp) působil v letech 2011-2014. Zájem elitních stájí přišel s úspěchy, kterými König zaujal. Nejprve devátou příčkou a vítěznou etapou na Vueltě v roce 2013 a sedmým místem na Tour de France v roce 2014. V témž roce odešel do Sky, kde si následující rok připsal šesté místo na Giru d'Italia.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jsem hrozně rád, že Peter Sagan funguje v týmu, protože to trošku sundá zodpovědnost z mých ramen, říká Leopold König

Německá stáj se od příštího roku přesune do elitní skupiny WorldTour a bude se oficiálně jmenovat Bora-Hansgrohe. Hvězdou týmu bude loňský mistr světa a čerstvý mistr Evropy Slovák Peter Sagan, který má taktéž smlouvu na tři roky. Ve stáji také působí od roku 2010 čtyřnásobný český šampion v časovce Jan Bárta.

„Nechtěl jsem jít do týmu druhé divize. Jakmile jsem se dozvěděl, že ten tým s největší pravděpodobností bude ve WorldTour a tím vyhrál nového sponzora Hansgrohe, finanční stabilita na ty další roky bude opravdu velká, tak jsme si plácni skoro okamžitě,“ komentoval König.

„Jsem hrozně rád, že Peter Sagan funguje v týmu, protože to trošku sundá zodpovědnost z mých ramen a ten tlak, hlavně Tour de France, kde je největší hvězda. Myslím, že mi to jedině prospěje,“ komentoval König.

A jestli pomýšlí po uplynutí smlouvy na konec kariéry? „Upřímně řečeno jsem i tak přemýšlel, ale je to jenom o tom, jestli budu mít po těch třech letech dál motivaci, a jestli se mi podaří dosáhnout to, co chci. Pokud mě to pořád baví, tak nevidím důvod, proč bych nepokračoval, ale na druhou stranu si říkám, že život nabízí tolik jiných možností, že rozhodně do 40 let trávit čas na kole si nedovedu představit,“ uzavřel úřadující český mistr v časovce König.

Také druhý český elitní vrchař s ambicí na celkové umístění na Grand Tours Roman Kreuziger mění od nové sezony dres. Už dříve oznámil, že bude po rozpadu týmu Tinkoff jezdit za stáj Orica.

Tomáš Kohout, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme