Pavel Šporcl pozval na společný koncert dvanáctiletého houslistu z Liberce

21. září 2016

V pouhých čtyřech letech vzal poprvé do ruky housle, a už je nepustil. Dnes je Danielovi Matejčovi z Liberce dvanáct let, a za sebou má řadu ocenění, ze kterých si nejvíce cení první místo z Kociánovy mezinárodní houslové soutěže. Pavel Šporcl, Danielův velký vzor, dokonce pozval mladého houslistu ke společnému koncertování.

Mladičký virtuóz se kromě houslí věnuje také bicím a klavíru. Housle jsou však podle jeho slov na prvním místě. Velkou podporu má hlavně od svých rodičů muzikantů. Máma hraje na housle, táta na violu, oba působí v divadelním orchestru a zároveň vyučují na umělecké škole.

Velkým vzorem je však pro Daniela známý houslista Pavel Šporcl. „Byl jsem šťastný, že to byl právě on, který mi na Kociánově mezinárodní soutěži předal diplom, a ještě mi navíc nabídl společné koncertování,“ přiznává Daniel .

Jednou bych chtěl učit na pražské akademii

Slovy chvály na adresu talentovaného mladého hudebníka rozhodně nešetří ani samotný Pavel Šporcl. „Daniel je velice talentovaný, osobitý, budu mu držet pěsti, aby byl pořád lepší a lepší, aby ho to pořád bavilo, přece jenom přichází do telecích let, a tam se může stát cokoliv,“ říká slavný houslista.

Dvanáctiletý nadaný houslista Daniel Matejča z Liberce si zahrál i po boku Pavla Šporcla

Daniel, který v současné době navštěvuje Základní uměleckou školu Jabloňová v Liberci, má ale jasno. Jednou by chtěl učit na pražské akademii. Tak držíme palce a přejeme hodně štěstí a vytrvalosti!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio