Další zatýkání kvůli teroru v Nice. V rukách policie jsou Francouzi i Tunisané

Francouzské úřady zadržely dalších osm podezřelých kvůli červencovému teroristickému útoku v Nice. Deníku Le Monde to sdělily zdroje z bezpečnostních složek s tím, že mezi zatčenými jsou muži francouzské a tuniské národnosti, blízcí atentátníkovi Mohamedovi Lahouaiejovi Bouhlelovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teroristický útok v Nice

Teroristický útok v Nice | Foto: Český rozhlas

„Tito lidé měli vztah k útočníkovi. Jsou vyšetřováni a byli umístěni do vazby,“ potvrdil pro agenturu AFP zdroj z řad vyšetřovatelů.

Jedenatřicetiletý Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel, který 14. července najel nákladním autem do davu na promenádě v Nice a zabil tak 86 lidí, svůj čin několik měsíců plánoval.

Francie vyčlení další prostředky pro boj s terorismem, slíbil prezident Hollande

Číst článek

Ačkoli se zprvu zdálo, že útočil sám, prokuratura později uvedla, že na přípravách atentátu, k němuž se posléze přihlásila teroristická organizace Islámský stát, spolupracoval Bouhlel s více lidmi.

Obžalovaných zatím bylo už šest osob, připomíná Le Monde. Chokri C., Mohamed Oualid G. a Ramzi A. jsou stíháni jako spolupachatelé trestného činu. Vyšetřování odhalilo, že dotyční byli v kritických dnech před atentátem v bezprostředním kontaktu s útočníkem.

Ramzi A., který Lahouaiejovi Bouhlelovi těsně před útokem poslal SMS zprávy, je vyšetřován také kvůli obvinění z nelegálního držení zbraně, spolu s dvojicí Albánců Artanem H. a Enkeledjou Z. Úřady je podezřívají, že atentátníkovi obstarali střelnou zbraň, s níž přes smrtí zaútočil na policisty.

Poslední z obviněných, 36letý Hamdi Z., figuruje na selfie, které Lahouaiej Bouhlel pořídil několik dní před atentátem u nákladního auta, které večer 14. července použil jako vražednou zbraň.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme