Nedaleko fakultní nemocnice v Plzni vznikla venkovská farma

20. září 2016

I v centru Plzně vás může ráno probudit kohout. A když si nedáte pozor, vyšlápnete slepičinec nebo spadnete do hnoje. Kousek od dolního vjezdu do fakultní nemocnice funguje nová venkovská farma. Děti si tam mohou prohlédnout nebo i osahat zvířata, která třeba dosud nikdy neviděly. A nejde o žádné exotické tvory.

Farmu Černá ovce založil Svatopluk Čech na svém pozemku v centru města, poblíž dolního vstupu do fakultní nemocnice v Plzni na Roudné. Statek koupil před více než deseti lety jako ruinu a postupně rekonstruuje všechny budovy.

„Tady byla vždycky farma, už před 400 lety. A protože byla Plzeň centrum soukenictví, chovaly se zde ovce. Takže jsme se dnes jen vrátili k původnímu účelu,“ vysvětlil Svatopluk Čech.

„Na farmě máme spoustu zvířat, momentálně je to osm koní, šest hus, sto slepic, dvacet ovcí, čtyřicet koz, prasata, psi, kráva s teletem a spoustu vlaštovek,“ vyjmenovává s úsměvem pan Čech.

Majitelé mají se statkem velké plány a kromě prohlídek pro veřejnost, zde otevřeli klubovou restauraci a do budoucna by chtěli i krámek. V něm by se prodávaly produkty, které vyprodukovali na statku. Například, mléko, sýry nebo vejce.

Farma je veřejnosti přístupná každý den. Mohou ji navštěvovat rodiny s dětmi, školní kolektivy nebo jiné skupiny, které se chtějí seznámit se životem na statku. Zájemci si mohou zakoupit i klubovou kartu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio