Nejvíce zakázek Lesů ČR má šanci získat PETRA, druhý byl s nejlepšími nabídkami Babišův Uniles

Skupina PETRA z Ratíškovic u Hodonína má šanci významně posílit svou pozici v těžbě dřeva ve státních lesích. Nasvědčují tomu dnes zveřejněné nabídky firem, které se ucházejí o zakázky Lesů ČR na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2017 až 2021. PETRA podala nejvíc nabídek s nejvýhodnější cenou. Na druhém místě pak byl Uniles, který patří do koncernu ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba dřeva v Semicích na Písecku

Těžba dřeva v Semicích na Písecku | Foto: Jitka Cibulová Vokatá | Zdroj: Český rozhlas

Předpokládaná hodnota lesnických prací, o které se soutěží, je asi 3,4 miliardy korun. O zakázky se ucházelo 36 firem.

Firma PETRA a s ní propojená společnost T.E.P. Holz v tendru 2017+ podaly nejlepší cenovou nabídku na 15 ze 48 soutěžených jednotek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tendru na lesnické práce mluvil šéf Lesů ČR Daniel Szórád, svůj pohled na lesní hospodářství v ČR pak přidal ředitel PEFC Stanislav Slanina

Na druhém místě byl Uniles s deseti nejvýhodnějšími nabídkami, následoval PROGLES se šesti nabídkami, LESCUS Cetkovice se čtyřmi a pak další firmy se třemi a méně nabídkami.

I když šance firem s nejlepšími nabídkami jsou velké, jisté ještě nic nemají. Lesy ČR budou vše ještě hodnotit.

„Zatím máme pouze otevřené obálky a veřejně přečtená salda, to znamená, že je vlastně veřejnou informací, kdo podal cenově nejlepší nabídky, nicméně celý hodnoticí proces je teprve před námi,“ uvedl v rozhovoru pro ČRo Plus generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Dodal však zároveň, že na základě dřívějších zkušeností neočekává nějaké problémy.

„Nakonec společnost PETRA je dlouhodobým smluvním partnerem Lesů ČR,“ poznamenal Szórád. Smlouvy by se měly uzavírat na konci listopadu.

Díky tendru by mohla PETRA významně posílit svou pozici v těžbě dřeva ve státních lesích. Na těžbě zadávané firmám se nyní podílí asi 18 procenty, příští rok by to mohlo být téměř 30 procent.

Szórád připouští, že to není ideální. „Nejsem nadšen z toho, že bychom měli mít jednoho nějak výrazně dominantního smluvního partnera,“ uvedl.

Proto se podle něj také Lesy ČR snažily rozdělit zakázky tak, aby se o ně mohla hlásit co největší skupina zájemců.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme