Státní zastupitelství podalo návrh na vazbu pro ruského disidenta Vorotnikova

Pražští policisté v neděli zadrželi ruského disidenta a výtvarníka Olega Vorotnikova na základě mezinárodního zatykače Interpolu. Městské státní zastupitelství teď podalo návrh na jeho předběžnou vazbu. Pražský městský soud by měl o vazbě rozhodnout do 24 hodin od obdržení žádosti. Českému rozhlasu informaci potvrdila mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie ČR (ilustrační foto)

Policie ČR (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„V těchto chvílích je podáván návrh na předběžnou vazbu k Městskému soudu v Praze na základě žádosti ruských justičních orgánů. Jde o běžný postup a nyní se bude čekat na doručení extradičních materiálů,“ uvedla Štěpánka Zenklová.

Spolu s Vorotnikovem byla podle webu Rádia Svobodná Evropa zadržena i jeho žena Natalie Sokolová a dcera. Obě ženy ale byly později propuštěny.

Oleg Vorotnikov je zakladatelem ruské avantgardní umělecké skupiny Vojna.V rámci skupiny aktivisté pořádají různé akce a happeningy. Jeden z takových se konal v roce 2011, kdy Vorotnikov protestoval proti výsledkům ruských voleb a byl za to policií dohnán k odpovědnosti.

Skupina Vojna je především politicky zaměřená a v Rusku poměrně známá. Její členkou je třeba Naděžda Tolokoniková, členka Pussy Riot, která si za koncert v moskevské katedrále Krista Spasitele odseděla téměř dva roky ve vězení.

Protesty proti režimu

Umělecká skupina pořádá mimo jiné i různé akce mířené proti režimu prezidenta Vladimira Putina hlavně v Petrohradě a Moskvě. Oleg Vorotnikov byl aktivním účastníkem všech podobných akcí.

To je zřejmě věc, která úřadům vadí nejvíce. Takové akce totiž lákají lidi a zájem veřejnosti. Vorotnikov spolu se svou manželkou Natalií Sokolovou odletěli z Ruska do Evropy poté, co je začaly vyšetřovat právě ruské úřady. Ty jednu z jejich veřejných akcí označily za chuligánství.

Na pár aktivistů je v Rusku vydán zatykač. Vorotnikov se Sokolovou žili v několika evropských zemích, ale v žádné se jim nepodařilo získat politický azyl.

Martin Dorazín, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme