Mohou plány OSN změnit pohled na migraci? Odpovídá Martin Rozumek

20. září 2016

Uprchlíci a migrační krize - jen jedno téma měla včerejší vrcholná schůzka v New Yorku na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku. Summit pro uprchlíky si kladl nemalý cíl - změnit způsob, jakým se lídři států dívají na běžence. Brát by je totiž měli jako příležitost a přínos, ne zátěž a problém a chránit jejich práva a podělit se o dpovědnost za běžence.

V rozhovoru Českého rozhlasu Plus jsme se zeptali Martina Rozumka, ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům, jak reálné je změnit optiku politiků, když svůj postoj mění i například německá kancléřka Angela Merkelová, která včera přiznala chyby v migrační politice?

„Já si myslím, že přes tu legální migraci cizinci žijí v podstatě všude kolem nás, studují, pracují, podnikají už desítky let a není to jiné v západních zemích a není to jiné ani v Rusku, kde počet migrantů ze střední Asie je také značný. Takže si myslím, že přes ten přínos legální migrace, kdy se jednoznačně prokazuje, že cizinci jsou přínosem pro veřejné rozpočty, že dělají práci, kterou ta domácí populace dělat nechce, že jejich studenti patří k těm špičkovým studentům i u nás v ČR. To by mohla být optika migrace, kterou by se to mohlo trochu posunout někam jinam."

Jak zajistit, aby migrace byla skutečně legální, bezpečná?
„Ty státy, které z toho dlouhodobě profitují, to umí dávno. Například bodový systém v Kanadě nebo imigrační systém Spojených států do Austrálie, na Nový Zéland ti už mají takový náskok v tom vybírat ty lidi, které potřebují do těch profesí, které potřebují. Evropa je v tomto hodně pozadu a my jsme 20-30 let pozadu za těmi vyspělejšími evropskými státy."

Jak integrovat člověka, který sem přichází z absolutně odlišného kulturního prostředí, nezná jazyk, nemá potřebnou kvalifikaci a v častých případech ani tady v Česku být nechce?
„Nejlepší cestou je pracovní integrace, takže co nejdřív ho zapojit do pracovní činnosti, protože i tam získává návyky jazykové i kulturní. Těch případů, kdy se u nás někdo integrovat nechce je naprosté minimum. Trochu se bojím, že ta současná xenofobie a islamofobie v ČR naopak tyto lidi vyhání na okraj. Například ženy s šátky mají u nás problém na ulici, protože jim lidé nadávají nebo na ně Češi plivou. To je nejlepší cesta, jak vytvořit uzavřené komunity, které se budou stýkat jen mezi sebou."

Má OSN nějaké prostředky, jak státy motivovat, aby uprchlíky vzali?
„Evropská Unie chce motivovat docela velkým příspěvkem za každou přesídlenou osobu, částka by byla relativně vysoká, ale myslím si, že ani to nepřesvědčí politiky v současném politickém klimatu."

Více si poslechněte v celém rozhovoru.

autoři: msp , Soňa Lavičková
Spustit audio