Sochař vyhrál spor s Památníkem Lidice. Jeho jméno patří na sousoší

Jiří Hampl vyhrál dlouholetý spor o autorská práva na sousoší lidických dětí s Památníkem Lidice. Vrchní soud v Praze dnes pravomocně rozhodl, že 87letý sochař je spoluautorem díla a památník musí k bronzovým sochám vrátit desku, kde je i jeho jméno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud o spoluautorství pomníku v Lidicích, sochař Jiří Hampl

Soud o spoluautorství pomníku v Lidicích, sochař Jiří Hampl | Foto: Martin Svozílek

Hampl přišel k jednání osobně, soudkyně se rozhodla ho dovyslechnout. Podle něj jeho zesnulá manželka Marie Uchytilová dělala obličeje lidických dětí, on pak tvořil těla.

„Dopadlo to, jak říkal Jan Masaryk. Tedy že pravda vítězí, ale dá to fušku. Nedělal jsem to pro slávu ani pro peníze. Strávil jsem u toho ale pětadvacet let života a Lidicím jsem věnoval dílo v hodnotě 17 milionů a ještě dostal vynadáno, tak jsem si řekl, že podám žalobu,“ dodal sochař.

Hampl žalobu podal poté, co v roce 2008 u sousoší zmizela deska s jeho jménem. Přála si to dcera autorky Marie Uchytilové a někteří historici.

Památník zváží dovolání

Památník Lidice u soudu zastupoval právník František Vyskočil, který zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten od začátku tvrdí, že Hampl není spoluautorem sousoší, ale jen technickým pomocníkem. „Ke dni smrti paní Uchytilové bylo dílo kompletně hotové, pan Hampl poté jenom odléval sochy do konečného materiálu a upravoval dispozici tak, jak jsou sochy na lidické pláni umístěny,“ řekl.

Případné podání dovolání nemá odkladný účinek. Památník Lidice tak k sousoší musí umístit desku, kde uvede Jiřího Hampla jako spoluautora.

Památník Lidice - Pomník dětských obětí války | Foto: Public domain Moravice

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme