Zmrazení majetku a zákaz vstupu: EU bude sankciovat přívržence teroristů, včetně vlastních občanů

Členské země Evropské unie se v úterý dohodly na právním rámci, podle kterého bude moci EU zmrazit majetek a zakázat vstup osobám podporujícím teroristické organizace Islámský stát (IS) či Al-Káida. Dosud se podobné sankce mohly týkat jen lidí a právnických entit, které jsou na seznamech OSN, nebo musela každá členská země EU rozhodovat samostatně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětští vojáci Islámského státu

Dětští vojáci Islámského státu | Foto: video Islámského státu

Omezení budou platit také pro občany ze členských zemí, kteří od IS nebo Al-Káidy získali výcvik jako takzvaní zahraniční bojovníci.

Sankce nyní bude možné uvalit na ty, kdo plánují či provádějí teroristické útoky, poskytují oběma organizacím peníze, pohonné hmoty či zbraně nebo u nich absolvovali výcvik.

Na budoucí seznam také budou moci být zařazeny osoby, které pro IS verbovaly nebo se mimo území Evropské unie dopustily výrazného porušování lidských práv, tedy nejen vražd, únosů, znásilňování, sexuálního zneužívání, ale také vynucených sňatků a otrokářství, tedy obchodu s lidmi.

Unie bude moci též přijmout omezující kroky vůči osobám, které cestují či mají zájem cestovat - ať už po EU, či mimo ni - s cílem podpory obou organizací či právě kvůli získání výcviku.

Na takzvané zahraniční bojovníky jsou přitom některá opatření přímo cílena, uvedla v úterý Rada EU. V případě, že se jedná o občany členské země unie, bude jim nyní možné zakázat vstup do všech ostatních zemí EU.

Konkrétní jména na budoucí seznam dodají - stejně jako v jiných případech podobných sankcí - jednotlivé členské země unie, které se poté na konečné podobě soupisu musí shodnout jednomyslně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme