Dohodli jsme se s Kyjevem a Moskvou na nárazníkové zóně, hlásí povstalci šanci na klid zbraní

Vyjednavači Kyjeva, donbaských separatistů a Moskvy se v úterý v běloruském Minsku dohodli na oddělení bojujících stran na donbaské frontě. Oznámili to vedoucí delegací obou povstaleckých "lidových republik". Ukrajinská ani ruská strana zatím zprávu nepotvrdily, o úspěšném završení tříměsíčních rozhovorů neinformovali ani evropští zprostředkovatelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojený ruský separatista hlídá místo dopadu ukrajinského vojenského Iljušinu, který rebelové sestřelili u Luhansku

Ozbrojený ruský separatista hlídá místo dopadu ukrajinského vojenského Iljušinu, který rebelové sestřelili u Luhansku | Zdroj: Reuters

Vytvoření nárazníkové zóny podél donbaské fronty je podle zástupců mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) klíčovým předpokladem pro dohodu o skutečném zastavení palby. Pokusů o příměří bylo na východě Ukrajiny od počátku konfliktu v dubnu 2014 už deset, žádný ale k trvalejšímu uklidnění situace nevedl.

O dosažení rámcové dohody a údajně i o určení prvních tří nárazníkových sektorů informoval novináře vůdce luhanských radikálů Vladislav Dějněgo, který v Minsku vede delegaci luhanských vyjednavačů.

Jeho doněcký kolega Denis Pušilin ruským novinářům řekl, že se objevila šance na podpis a ratifikaci dojednaného dokumentu. Ke zlomu prý došlo díky "výrazné změně stanoviska ukrajinské strany". I povstalce prý dohoda plně uspokojuje.

Druhá strana zatím mlčí

Z Kyjeva, Moskvy ani z kruhů OBSE zatím žádné informace potvrzující pozitivní vývoj nepřišly. V minulých dnech se o oddělení bojujících stran zvýšenou měrou snažili členové takzvané normandské skupiny, která zahrnuje představitele Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska.

Naposledy v Kyjevě, ale i na donbaské frontě, o vytvoření nárazníkové zóny jednali koncem minulého týdne ministři zahraničí Německa a Francie Frank-Walter Steinmeier a Jean-Marc Ayrault.

Francouzský prezident François Hollande v úterním projevu na Valném shromáždění OSN v New Yorku prohlásil, že nová schůzka normandské skupiny na úrovni hlav států se může uskutečnit "během nejbližších týdnů".

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme