Čeští oceláři jsou připraveni podpořit další protesty proti dovozu levné oceli z Číny

21. září 2016

České hutě se znova spojily i se svými zaměstnanci a nevylučují, že uspořádají další demonstraci přímo v Bruselu. Jde o příliv levné oceli z Číny, která ji vyváží za ceny, které nepokrývají často ani výrobní náklady. Podle tuzemských ocelářů jsou v ohrožení tisíce pracovních míst.

Roman Bečica, předák z ostravské ocelárny, potvrdil ochotu zaměstnanců vyjít do ulic. „Tak, jak jsme se zúčastnili v únoru manifestace v Bruselu, jsme připraveni zahájit jakékoliv kroky a podpořit jakékoliv krok, které povedou k ochraně pracovních míst a k udržení ocelářství v regionu i v České republice,“ říká odborář.

Čína už teď ovlivňuje hospodaření českých firem a bude to ještě horší, myslí si výrobní ředitel Třineckých železáren Česlav Marek. „Před deseti lety Čína něco uměla, dnes umí úplně něco jiného. Čili dnes asi nějaké sofistikované výrobky Čína neumí, ale do deseti let bude umět všechno. Prostě umí nás nahradit všechny,“ dodává Marek.

I kdyby Evropská komise tržní statut Číně nepotvrdila, i kdyby chtěla zavést nějaká jiná opatření, může to dopadnout špatně, dodává Jan Rafaj z představenstva ArcelorMittal Ostrava.

„Komise říká, že nastaví na trhu některá ochranářská opatření, nicméně víme, jak to v komisi a v EU vůbec funguje, že taková opatření potřebují mnoho měsíců a let, takže se velice odůvodněně obáváme, že to skutečně bude velký průšvih pro ocel. A nejen pro českou, evropskou ocel,“ míní Rafaj.

K tomu, aby Čína urychlila snižování nadvýroby – a nejen oceli – ji vyzývají i Spojené státy americké. Pro srovnání: Čína vyrábí přes polovinu surové oceli na světě – více než 800 milionů tun ročně. Evropská unie je na druhém místě se značným odstupem – necelých 170 milionů tun.

Jestli se bude znova protestovat, o tom bude jednat příští týden moravskoslezská tripartita.

autor: mrk
Spustit audio