Turecko po dvou měsících výjimečného stavu? 'Neuvěřitelná devastace, jaká nemá obdoby'

ROZHOVOR. „Podobá se to rakovině. Je to jako metastáza v těle, kterým je Turecko. A my ji vyčistíme.“ Těmito slovy oznamoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlášení výjimečného stavu, jímž Ankara přesně před dvěma měsíci vytáhla do boje proti pučistům. „Výjimečný stav vyvolal především neuvěřitelnou devastaci,“ míní však turkolog a někdejší ambasador ČR v Turecku Tomáš Laně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecká policie zatýká ve firmách údajné podporovatele puče

Turecká policie zatýká ve firmách údajné podporovatele puče | Zdroj: Reuters

Jakou zemí je Turecko po dvou měsících výjimečného stavu?

Země se posunula k téměř naprosté poslušnosti vůči prezidentovi Erdoganovi. Turecko prošlo monumentálními čistkami, které v jeho historii pravděpodobně nemají obdoby.

Zasáhly v prvé řadě armádu, z jejíchž řad bylo dosud vyloučeno 8838 příslušníků - z toho 163 generálů, tedy celkem 40 procent celkového generálského ranku, a 2339 důstojníků.

Čistky se prohnaly také státními úřady, zejména ministerstvem školství, kde postihly stovky lidí. O práci přišly desítky tisíc učitelů všech typů škol včetně univerzit: přibližně 28 tisíc na základě obvinění ze spolupráce s deklarovanými viníky puče a 11 tisíc kvůli údajným vazbám na organizaci PKK (separatistická Strana kurdských pracujících – pozn. red.) Zhruba milion žáků tak dnes nemá učitele. Uzavřeny byly všechny vojenské školy a zemi se teď nedostává kolem stovky internátů pro studenty.

Čistky proběhly i v podnikatelském sektoru, včetně velkých firem - vláda sáhla i na jejich účty, dokonce zlikvidovala i jednu banku. Výjimečný stav se tudíž významně podepsal i na stavu tureckého hospodářství. Čistky se neměly zastavit ani u vládní strany AKP.

Gülen za pučem nestojí. Vždy mu šlo o ovládnutí země, ale nenásilně, říká politoložka žijící v Turecku

Číst článek

Turecký prezident po potlačení puče slíbil, že zbaví zemi škodlivých „virů“

Výjimečný stav vyvolal především neuvěřitelnou devastaci. Umožnil, aby se veškeré tyto represálie prováděly bez jakékoli kontroly ze strany parlamentu, pouze prostřednictvím vládních dekretů, tedy rozhodnutí, která nabývají zákonného účinku. To je dosavadní výsledek výjimečného stavu – a existují indicie, že bude prodloužen.

Ve vězení se kvůli puči ocitlo přes 24 tisíc lidí; Kemal Kılıçdaroğlu, lídr opoziční Republikánské lidové strany, v pondělí počet obětí čistky vyčíslil na jeden milion. Je to ověřené číslo?

Aktuální přesné údaje o celkovém počtu čistkami zasažených lidí zatím neznám, ale pokud by se spočítaly skutečně všechny oběti puče, všichni lidé, kteří byli vyhozeni ze zaměstnání, zatčeni či jinak postiženi, je celkem možné, že by se to k milionu blížilo.

Co se uvězněných týče: víme, že podmínky ve vězení jsou velice špatné. Už proto, že vězňů je tolik, že na ně nestačí internační kapacity – ostatně, vláda musela dokonce vyhlásit amnestii a propustit pachatele běžných trestných činů, aby se ve věznicích uvolnilo potřebné místo.

Zmínil jste poslušnost vůči vládnímu režimu. A ti, kteří si tuto poslušnost nezvolili dobrovolně? Kam zavedl výjimečný stav je? Množí se zprávy o tom, že nemohou přes hranice…

Zadrženým lidem se skutečně zabavují cestovní doklady. A nejen jim, také jejich rodinám – pas byl zabaven například manželce známého novináře Cana Dündara, kterého stíhali už před pučem kvůli textům o dodávkách zbraní Islámskému státu.

Turecký prezident Erdogan vládne jako car

Číst článek

Lidé, kteří vůči Erdoganovi chovají odpor, často patří k příznivcům opozičních stran, jako jsou CHP (Republikánská lidová strana) nebo prokurdská HDP (Lidová demokratická strana). Proti těm nebyly ze strany vlády podniknuty takové drastické kroky, jako kupříkladu zatýkání jejich členů, ale vůči jejich protivládně se projevujícím stoupencům zakročeno bylo.

Řada periodik byla zastavena, novináři, umělci a spisovatelé byli zadrženi a byla jim zakázána činnost. Je pochopitelné, že tito lidé reflektují situaci tak, že jim bylo znemožněno otevřeně se vyjadřovat.

Říkal jste, že výjimečný stav bude možná prodloužen...

Ačkoli se Erdogan snažil zdecimovat elementy armády, v nichž viděl strůjce puče, zaznívá, že ozbrojené složky stále nebyly stoprocentně zpacifikovány. A to i od opozice, například teď v úterý varoval lídr prokurdské HDP před nebezpečím dalšího puče i před skrytou činností přívrženců Fethullaha Gülena. Výjimečný stav tak vláda může prodlužovat tak dlouho, jak si bude přát. Na protestech či názorech zvenčí již příliš nezáleží – a na těch zevnitř Turecka už vůbec ne.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme