Soud osvobodil exšéfa pražské muslimské obce v kauze kontroverzní islámské knihy

Soud ve středu zprostil obžaloby bývalého předsedu pražské muslimské obce Vladimíra Sáňku. Ten měl podle žalobců nechat přeložit a vydat publikaci Základy Tauhídu, která šíří nenávist k neislámským náboženstvím a demokracii. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně se proti verdiktu hned odvolala. Sáňkovi hrozil až desetiletý trest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Sáňka

Vladimír Sáňka | Foto: Martin Svozílek

Soudce Vladimír Herrmann neuznal argumentaci policie a státního zastupitelství, že salafismus, který měla kniha Základy tauhídu propagovat, je hnutí. A proto, že trestní zákoník nepostihuje ideologii, ale pouze hnutí, nebylo podle Herrmanna možné vyhovět návrhu žalobkyně, která pro Sáňku požadovala tříletou podmínku s čtyř až pětiletou zkušební dobou.

„Trestní zákon tohoto státu nestíhá někoho za propagaci ideologie, nýbrž za propagaci konkrétního hnutí. Žádné hnutí v této knize propagováno není,“ zdůvodnil soud zproštění Sáňky.Sáňka bezprostředně po zproštění obžaloby řekl, že se mu ulevilo, protože ho celá kauza poškozovala. Soud podle něj prakticky nemohl rozhodnout jinak.

„Pokud by byl rozsudek jiný, tak bychom tu měli první případ, kdy je občan České republiky pronásledován za své přesvědčení,“ reagoval na rozhodnutí Sáňka.

Naopak státní zástupkyně Zdeňka Galková se na místě odvolala. „Nesouhlasím s názorem soudu, že salafismus je pouze ideologie, nikoliv hnutí. Pouze tímto soud rozsudek odůvodnil - pokud uvede jiné argumenty, tak s nimi budu polemizovat. Zatím řekl soudce jenom tuto jednu větu,“ řekla. Případem se tak bude zabývat pražský Městský soud.

Kniha Základy tauhídu šíří podle znalce nenávist k neislámským vládám

Číst článek

„Autor použil slovo nenávidět, ale znamená to vnitřní distanc od vlády. Není tam žádný náznak toho, že by muslimové měli udělat nějaký převrat nebo se dopouštět nějakého násilí,“ bránil se začátkem roku před soudem Vladimír Sáňka.

Názor obžaloby ale podpořil třeba znalec Pavel Ťupek. „Vysloveně vybízí k nenávisti vůči neislámským vládám, což je doktrína, kterou právě šíří radikální islám.“

Sáňka ale trval na tom, že žalobci text knihy jen špatně pochopili. Jeho advokát Tomáš Gřivna bude žádat zproštění obžaloby. „Skutek se vůbec nestal, respektive nemá znaky trestného činu,“ řekl.

Soud Vladimír Sáňka, kauza radikální islámská kniha Základy tauhídu | Foto: Martin Svozílek

Soud během sedmi měsíců vyslechl řadu svědků a soudních znalců. Na výslechu dalších žalobce ani obhajoba netrvali, a tak by soud mohl rozhodnout, jak při minulém jednání na konci srpna řekl soudce Vladimír Hermann.

Celý případ začal předloni v dubnu v pražských muslimských centrech. Těsně před pátečními modlitbami tam policisté zadrželi asi dvacítku lidí. Obžaloba ale nakonec mířila jen na Vladimíra Sáňku, a to ze zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka.

Bilal Philips, autor knihy Základy tauhídu - Islámský koncept boha, nesmí do některých západních zemí. Kniha je v některých státech také zakázána. Podle tuzemské výroční zprávy o extremismu vydávané ministerstvem vnitra kniha propaguje salafijský směr islámu, který hlásá netoleranci a nenávist k jiným náboženstvím.

ČTK, Evelyna Kulíšková, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme