Babišův Agrofert neuspěl s dovoláním v miliardovém sporu s PKN Orlen

Agrofert neuspěl s dovoláním v dlouholetém sporu s polskou firmou PKN Orlen o 20 miliard korun. Firma ministra financí Andreje Babiše (ANO) se peněz domáhala jako odškodnění za údajné porušení dohod při privatizaci Unipetrolu. Nejvyšší soud dovolání odmítl, řekla dnes bez dalších podrobností Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze, který případ řešil jako první instance. Agrofert podle mluvčího Karla Hanzelky zváží další právní kroky, včetně možnosti obrátit se na Ústavní soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Agrofert (ilustrační foto)

Agrofert (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Babišův Agrofert neuspěl v arbitráži a poté ani u Městského soudu v Praze. Loni v dubnu rozhodnutí potvrdil Vrchní soud v Praze. Nejvyšší soud zatím odůvodnění svého odmítavého usnesení nezveřejnil.

„My rozhodnutí Nejvyššího soudu v tuto chvíli ještě nemáme k dispozici, jakmile ho obdržíme, tak provedeme důkladnou analýzu a poté zvážíme další kroky. Ale nevylučujeme to, že se obrátíme i na Ústavní soud,“ řekl Hanzelka Českému rozhlasu.

Agrofert podal na PKN Orlen v souvislosti s privatizací Unipetrolu čtyři žaloby navazující na předchozí arbitráže. Uspěl podle dostupných informací jen s jednou z nich, když v roce 2009 soud nařídil Polákům zaplatit smluvní pokutu zhruba 2,45 miliardy.

Státní podíl v Unipetrolu původně v roce 2001 tehdejší menšinová vláda ČSSD v čele s nynějším prezidentem Milošem Zemanem nabídla Agrofertu. Babišovi se ale zdála cena 11,7 miliardy korun vysoká, a když stát nechtěl slevit, z privatizace nakonec sešlo.

Podíl posléze od státu koupil v roce 2004 za 14,7 miliardy polský podnik PKN Orlen. Úzce ale při privatizaci spolupracoval s Agrofertem, kterému prý za pomoc slíbil výhodně odprodat kontrolní podíly v dceřiných firmách Unipetrolu – Kaučuku, Agrobohemii, Aliachemu, Paramu a Chemopetrolu.

Po privatizaci však PKN Orlen Agrofertu podíly neprodal.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme