Ruský umělec a disident Vorotnikov je volný. Soud na něj neuvalil vazbu

Pražský městský soud nevzal do vazby ruského disidenta Olega Vorotnikova. Stále ale pokračuje řízení o jeho vydání do Ruska. Avantgardní umělec podepsal písemný slib, že neopustí Česko a bude se dostavovat k soudu kvůli vydávacímu řízení. Ruská ambasáda v Česku odmítla rozhodnutí soudu komentovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský umělec a disident Vorotnikov je volný. Soud na něj neuvalil vazbu

Ruský umělec a disident Vorotnikov je volný. Soud na něj neuvalil vazbu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Olega Vorotnikova přivedli k soudu se spoutanýma rukama čtyři policisté se samopaly. Od soudu už ale ruský avantgardní umělec a disident odešel bez policejního doprovodu.

Držení Vorotnikova ve vazbě by bylo podle soudu kvůli vydávacímu řízení příliš velkým zásahem do jeho práv. Celá procedura totiž může trvat měsíce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruský umělec a disident Oleg Vorotnikov je volný. Soud na něj vazbu neuvalil. Kauzu sledoval reportér Pavel Novák

Soudkyně Vladana Woratschová vzala také podle advokáta ruského umělce Radima Kozuba v úvahu povahu trestného činu, pro který umělce hledal Interpol.

V Rusku je Vorotnikov obviněn z napadení policisty na politicky motivované demonstraci.

„Přihlédla k tomu, že to není nějaká běžná trestná činnost, ale je to stíhání z důvodu nějakých politických projevů a opozičního smýšlení proti stávající ruské moci. Dále přijala písemný slib pana Vorotnikova, že se zdrží v České republice, což je standardní procesní postup, kterým lze vazbu nahradit,“ upřesnil Kozub.

Vorotnikov se chce nejdřív vidět s rodinou

Ruský disident prý počítal s tím, že ho soud propustí. Stíhán je podle svých slov z politických důvodů, protože ruské úřady nemají rády kritické umělce.

„Účastnili jsme se politické demonstrace a policie na nás zaútočila. V trestním spise ale stojí, že jsme my napadli policisty. Oni už ale byli vyzbrojení, měli štíty a obušky,“ popsal Českému rozhlasu Vorotnikov s tím, že na demonstraci byl i s dítětem.

„Jsme politická skupina, která tvoří politické umění. To se úřadům nelíbí. Politické umění často kritizuje vládnoucí garnituru a ne všichni mají pro kritiku pochopení. Často se proti umělcům vedou trestní řízení. Politická aktivita se bere jako trestná činnost. Je to nepříjemné, ale takové tendence u nás převažují,“ vysvětlil Vorotnikov.

Ruský umělec po propuštění také řekl, že se chce co nejdřív vidět se svou rodinou. Manželka Natalija Sokolová neodjela z Česka, jak dříve média uváděla. „Uvidím se se ženou, s dětmi a také se umyji. Celou tu dobu jsem se nemyl,“ dodal Vorotnikov.

Ruského disidenta nyní čeká řízení o jeho vydání do Ruska. Vydání do cizího státu povoluje ministr spravedlnosti, může tak ale udělat pouze v případě, že soudy vydání pravomocně povolí. Názorem soudů se ministr řídit nemusí.

Ruský umělec a disident Vorotnikov je volný. Soud na něj neuvalil vazbu | Foto: Pavel Novák

Vorotnikov je členem disidentské výtvarné skupiny Vojna a kvůli některým aktivitám uskupení je na něj vydán mezinárodní zatykač.

Zadržen byl spolu s manželkou Sokolovou v neděli večer v Praze. Žena už ale byla propuštěna. Nyní žádají o azyl ve Švýcarsku. Manželé z Ruska odletěli poté, co na ně ruské úřady vydaly zatykač kvůli chuligánství.

Skupina Vojna se v Rusku stala známou zejména dílem Úd v zajetí FSB z léta 2010. Na zdvihací most naproti petrohradskému oddělení ruské tajné služby FSB tehdy umělci namalovali obří penis. Na podzim stejného roku byl Vorotnikov s dalším členem Vojny zatčen za akci Palácový převrat, kdy skupina převrátila na střechu několik policejních vozů pod záminkou hledání zakutáleného míčku.

Ruský umělec a disident Vorotnikov je volný. Soud na něj neuvalil vazbu | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák, ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme